Nieuwbouw

Eerste duurzame cohousingproject in hartje Brussel

Urbani, een familiale KMO, stelt het eerste duurzame cohousingproject in hartje Brussel voor: L’Îlot Picard. 19 private passiefwoningen op een oud stedelijk braakliggend terrein, gestructureerd rond gemeenschappelijke ruimtes, zoals een tuin, een wasplaats en een moestuin.
In het licht van de stijgende prijzen, de stedelijke vereenzaming, de uitdagingen m.b.t. mobiliteit en het samenleven vormt het in groep huren van een woning een duurzaam en inclusief alternatief. Het familiebedrijf Urbani, geleid door Antoine Hupin en Lionel Wauters, huldigt “L’Ilot Picard” in. Dit is de eerste duurzame gegroepeerde woonvorm in het hartje van Brussel. L’Ilot Picard bestaat uit 19 duurzame huurwoningen die aansluiten bij de nieuwe modellen van samenleven.

De gegroepeerde woonvorm, samenleven om beter te leven

Het concept van cohousing (of gedeelde woonvorm) is afkomstig uit Denemarken en het spreekt steeds meer Belgen aan die hun levenskwaliteit graag willen verbeteren. Cohousing is niet gewoon een vastgoedproject, het integreert ook de begrippen van het samenleven en het samen beheren.

Een passiefwoning aankopen is een aanzienlijke financiële investering. Dankzij de huurformule is de duurzame gegroepeerde woonvorm die voorgesteld wordt door L’Îlot Picard toegankelijk voor iedereen. Op deze manier worden ook de zorgen rond eigendom of mede-eigendom vermeden. Deze innovatieve formule komt tegemoet aan verschillende actuele uitdagingen, zowel op maatschappelijk vlak als in termen van ecologische en economische impact.

L’îlot Picard, een gedeelde stedelijke oase in het hartje van Brussel

L’îlot Picard, een voormalig stedelijk braakliggend terrein in Molenbeek, tussen het Kanaal en Tour et Taxi, werd gerenoveerd volgens strenge ecologische en passiefcriteria om een ecologische en duurzame gegroepeerde woonvorm te kunnen voorstellen. Dit nieuwe vastgoedgeheel werd ontwikkeld rond 10 are gemeenschappelijke tuin en biedt 1 benedenverdieping voor professioneel gebruik en 19 privéappartementen te huur aan.

Eerste duurzame cohousingproject in hartje Brussel

L’Îlot Picard werd ontworpen om uitwisselingen tussen de huurders te bevorderen en om bepaalde ruimtes samen te gebruiken. Deze Brusselse cohousing omvat behalve de gemeenschappelijke tuin ook nog een centrale wasruimte, een tuin die voorbehouden is voor de kinderen en twee gemeenschappelijke polyvalente ruimtes. “Wie in L’Îlot Picard woont kan een studio van 48 m² huren, maar dankzij de polyvalente zaal toch 40 gasten ontvangen", zo legt Antoine Hupin, Directeur van Urbani, uit.

Comfortabele voorbeeldappartementen

L’Îlot Picard is een passiefgebouw, een nulenergiegebouw en laureaat van de prijs “Voorbeeldgebouw”, die uitgereikt wordt door het BIM. De ecologische prestaties van het gebouw verkleinen de ecologische voetafdruk van de bewoners, verhogen het comfortniveau en verminderen de jaarlijkse lasten met gemiddeld €1.500.

Enkele voorbeelden:
  • de fotovoltaïsche panelen dekken de volledige elektriciteitsbehoeften van de gemeenschappelijke ruimtes en een deel van de behoeften van bepaalde woningen. Dit is goed voor een geschatte besparing van ongeveer €400 per jaar en per woning (met twee kamers);
  • dankzij de isolatie zou het verwarmingsverbruik 10 keer lager moeten liggen dan bij een vergelijkbare traditionele woning. Dit is goed voor een potentiële besparing van €1.100 per jaar en per woning;
  • de gemeenschappelijke delen (tuin en wasruimte) van L’îlot Picard en de sanitaire voorzieningen van de helft van de appartementen maken gebruik van regenwater.

Ook de zachte mobiliteit maakt integraal deel uit van de duurzame benadering die ontwikkeld wordt door L’Îlot Picard. De gegroepeerde woonvorm ligt in de buurt van 2 metrostations en beschikt ook over 80 beveiligde fietsstallingen.

Ook interessant