Duurzaam Bouwen

Eerste duurzaam bedrijvencentrum opent in de Kempen

Op het provinciaal domein Kamp C in Westerlo werden zaterdag 3 oktober de deuren van het unieke bedrijvencentrum De Basis geopend. Antwerps gedeputeerde Ludo Helsen benadrukt dat De Basis het eerste laag-energie bedrijvencentrum is in Vlaanderen. Met dit architecturaal hoogstandje bewijst de provincie Antwerpen dat ondernemen ook duurzaam kan.

De Basis is het eerste bedrijvencentrum in Vlaanderen dat volledig gebouwd is volgens de principes van duurzaam bouwen. Dat betekent dat het gebouw slechts 30% van de energie verbruikt van een klassiek bedrijfsgebouw en hiermee een lage-energie bouw is. Enerzijds werd gekozen voor energiezuinige verlichting en inrichting. Anderzijds zijn de nieuwste technieken om zelf energie op te wekken toegepast: zonnepanelen, warmtepompen, hoogrendementsglas, enzovoort. Op 3 oktober werd dit unieke gebouw op het domein Kamp C officieel geopend.

De Basis verhuurt kantoor- en vergaderrruimte aan organisaties en bedrijven in de sector duurzaam bouwen en wonen. “Dit is een bewuste keuze”, zo stelt gedeputeerde Ludo Helsen. “Door die inhoudelijke focus willen wij een heus kenniscentrum opbouwen rond duurzaam bouwen en wonen op het domein Kamp C. De bedrijven die zich hier vestigen kunnen een meerwaarde zijn voor het infocentrum, dat zich vooral richt op het informeren van de particuliere bouwer, en omgekeerd.”



Het bedrijvencentrum De Basis is een initiatief van de provincie Antwerpen en kwam tot stand met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en van de Vlaamse overheid.

Gedurende heel oktober zal De Basis extra in de kijker staan: verenigingen en bedrijven organiseren er infosessies en er zijn rondleidingen voorzien tijdens de infodag van Kamp C op 17 oktober. Kamp C is het provinciaal centrum duurzaam bouwen en wonen in Westerlo. Voor meer info over de activiteiten: www.kampc.be.