De unieke locatie aan de korte ouderkerkerdijk in de Amstel, daar waar de Amstel op zijn breedst is en onder de schaduw van de Rembrandtoren en Philipstoren, een Manhattan-achtige skyline, geeft het bouwwerk iets speciaals. Architect Roland Pouw: “Bij de vormgeving van BadBuiten is gekozen voor een ingetogen karakter en daarbij voor een zeer verfijnd detail. Ondanks dat het een relatief klein bouwwerk is, heeft het een markant karakter. Als je je op de pontons begeeft, ervaar je de wijdsheid van de plek, de schaal van de gebouwen aan de overkant, het maritieme en de eenvoud en de terughoudendheid van het ontwerp, waardoor de indruk van het andere, de omgeving en het water, versterkt wordt.”.

Na het startschot van Waternet, begin maart van dit jaar, begon de uitdaging. Architect Roland Pouw: “We hebben dit project in 5 maanden (van voorlopig ontwerp tot oplevering) geklaard. Dat moet nog maar eens iemand ons na zien te doen; iets waar we trots op zijn. Want het lijkt eenvoudig, maar als men weet dat hier heel veel vergunningen en onderzoeken voor nodig zijn geweest dan wordt de complexiteit van de opgave wel duidelijk.”. Er moest een heel eigen zwembad ontworpen worden met als belangrijk uitgangspunt het contact met de Amstel. Niet alleen drijvend, maar ook mobiel, qua maatvoering flexibel en daarom geschikt voor verschillende locaties.
Uitgegaan diende te worden van een kostenefficiënt en duurzaam product met een hoge restwaarde, zodat het zwembad ook na een paar jaar nog waardevol blijft om te verkopen. Ook energiezuinig ontwerpen was de opgave. Roland Pouw: “Een buitenbad verliest veel warmte aan de buitenlucht. Hiervoor hebben we een vloeistof gevonden die op het water gaat drijven. Deze vloeistof, die permanent aanwezig is, werkt als een warmtedeken. Hierdoor is een aanzienlijk minder warmteverlies. Het houdt de wamte in het zwembad. Daarnaaast gebruiken we warmtepompen om het water op te warmen. Warmtepompen gebuiken zeer weinig energie. Van de winter zal onderzocht worden hoe we het water natuurlijk kunnen zuiveren.” Hoewel het bad er op het eerste oog eenvoudig uit ziet, zijn er heel wat scenario’s de revue gepasseerd. Voor de cascobouwer is het bouwen van een betonnen casco voor een woonboot dagelijks werk. Datzelfde geldt voor de zwembadinstallateur. Aan het samenvoegen van deze twee werelden is heel wat denk- en tekenwerk vooraf gegaan. Ook moest rekening gehouden worden met de strenge wetgeving rondom het exploiteren van zwembaden met alle consequenties voor ontwerp en uitvoering. Belangrijkste uitdaging was de stabiliteit en het drijfvermogen. Het gewicht van water is immers enorm en bovendien verplaatst het zwembad zich ook steeds vanwege het drijvende karakter. Vooral wanneer het zwembad naar één kant overhelt doordat bijvoorbeeld veel mensen aan één kant staan, onstaat er een situatie die op een boot altijd de grootste gevaren opleverd; schuivende lading.
Elk seizoen organiseert BadBuiten sportieve, culturele en maatschappelijke activiteiten rondom het zwembad. Daarbij is steeds aandacht voor het belang van schoon water in de Amstel en grachten. Vanaf volgend jaar, als het zwembad de hele zomer open is, presenteert BadBuiten ook activiteiten rondom de VN millenniumdoelstelling "schoon drinkwater voor iedereen".
BadBuiten, aan de Korte Oudekerkerdijk t.o. nummer 7 in Amsterdam, is tot en met eind september dagelijks geopend van 11.00 tot 23.00 uur. Toegang tot het zwembad is € 4,- (kinderen € 2,50). De bar is uitgerust met een speciale cocktailbar om met fruitsiropen en drinkwater lekkere drankjes te mixen. Toegang tot het terras is gratis.