Architectuur

Eerste architectenbureau engageert zich voor FSC hout

Het architectenbureau ‘Architecten Demeestere+Garmyn & partners bvba’ uit Ronse is het eerste Belgische architectenbureau dat zich formeel engageert voor het gebruik van hout met het FSC label. Zopas ondertekende het architectenbureau immers een ‘FSC convenant’ met FSC België. FSC is een label dat aangeeft dat een hout- of papierproduct afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos.

Via het afsluiten van een ‘FSC convenant’ kan een bedrijf, instelling of organisatie een engagement aangaan voor het gebruik van FSC gelabelde hout- en/of papierproducten, en zo de marktvraag naar FSC producten verder stimuleren.

FSC België sloot reeds een aantal convenanten met zeer diverse bedrijven of organisaties, waarbij de focus vaak op het papiergebruik lag. Daar architecten een cruciale rol spelen in het gebruik van FSC gelabeld hout in de bouwsector, wil FSC België onder meer ook deze doelgroep aanspreken, overtuigen en ondersteunen.

‘Als architectenbureau hebben we inderdaad vaak een sterk bepalende invloed op het gebruik van FSC gelabeld hout’, getuigt Griet Mortier van Architecten Demeestere+Garmyn & partners bvba. ‘Het architectenbureau engageert zich nu om steeds FSC hout als ‘standaardoptie’ op te nemen in bestekken, ook wanneer de klant hier geen voorkeur omtrent heeft.’ ‘Daar waar een klant niet overtuigd is van onze keuze voor FSC gelabeld hout, zullen we hierover het debat aangaan om de klant alsnog te sensibiliseren’, zegt Griet Mortier, ‘want vaak merken we dat de bezwaren die men heeft – zoals bijvoorbeeld rond beschikbaarheid – zelden echt gegrond zijn’. In tweede instantie zal het architectenbureau ook goed toezien op het gebruik van FSC hout in haar projecten, en waar nodig ook toeleveranciers of aannemers aanspreken over FSC certificering.

‘We promoten het FSC label al enkele jaren naar onze klanten, en hebben al heel wat projecten in FSC hout uitgevoerd. Door het afsluiten van een convenant met FSC België willen we ons engagement echter aanscherpen’, vertelt Griet Mortier verder. ‘Een belangrijk voordeel is dat we nu een goed contact hebben met FSC België, waarbij we vlot terecht kunnen voor allerhande praktische vragen gaande van de beschikbaarheid van FSC houtsoorten en houtproducten, tot het beschikbaar stellen van FSC promomateriaal voor gebruik in onze eigen communicatie. Bijkomend engageerden we ons ook voor het gebruik van FSC gelabeld of gerecycleerd papier.’

‘Hopelijk volgen nog andere architecten en architectenbureaus dit voorbeeld’ zegt Bart Holvoet (Directeur FSC België), en kunnen we ook hen met praktische informatie bijstaan’. Uiteraard kunnen architecten en opdrachtgevers steeds bij FSC België terecht voor meer informatie rond FSC en de FSC convenant. Ook is een gratis handleiding ‘Bouwen met FSC hout’ beschikbaar op aanvraag.