Interieur

Eendracht maakt macht

De meeste mensen die een interieurzaak binnenstappen, kan je niet beter advies geven dan een aantrekkelijk totaalbeeld voor bijvoorbeeld hun woonkamer te tonen. Meestal zijn hiervoor verscheidene merken bij elkaar gezocht. Niet zo bij het nieuwe merk Zymbioz, dat een totaalconcept aanbiedt. Dat kwam er door een ‘symbiose’ tussen een aantal topmerken van eigen bodem.

Aan de basis van het initiatief ligt de wens om de Belgische meubelindustrie een duwtje in de rug te geven», zegt initiatiefneemster Tania Mintjens, van Meubelfabrieken Karel Mintjens. «Je hoort zoveel geweeklaag in onze sector. Maar de Belgische producent heeft zijn klanten heel wat te bieden. En dat moeten we in de verf zetten in plaats van te jammeren.

Belgische topmerken
Het idee van een volledig woonconcept , in samenwerking met andere Belgische topmerken, kreeg vorm. Voor de uitwerking en de coördinatie sprak Tania ontwerper Axel Enthoven aan. Voor het concept was een nieuw bedrijf uit de grond gestampt: Zymbioz. Axel Enthoven: «Ik heb zelf, in overleg met Tania, alles uitgetekend. Bij de selectie van de deelnemende bedrijven speelde mee dat we voor alles topfabrikanten of -ontwerpers moesten hebben. En dat ze Belgisch moesten zijn. Niet Vlaams, wel Belgisch. Wie het geworden zijn? Meubelfabrieken Karel Mintjens, specialist in eikenhouten meubels. Meubelfabrikant Juventa, gespecialiseerd in hedendaags design, fineer en lak. Zitspecialist Mecam. Interieurdecoratrice Ilse De Meulemeester, die enkele tapijtdesigns tekende. Verlichtingsspecialist Stéphane Davidts, bekend om zijn elegante tafel- en leeslampen. Osta Carpets, trendsetter in tapijtdesign. En last but not least: PTZE porselein van Anja Meeusen, die met haar handgemaakte keramiek zorgt voor de perfecte finishing touch.»

Totaalaanpak
Waarom wilden jullie een totaalaanpak? «Toen in Rusland de eerste Ikea zijn deuren opende, bleek dat veel klanten meteen een volledige zithoek naar buiten zeulden, compleet met wandversiering en bijhorende lampjes. Maar dat was Rusland zoveel jaar geleden. Toen was daar de keuze in hedendaagse interieurobjecten hoogstwaarschijnlijk vrij beperkt.

De klant wil nog altijd begeleid worden. Je hebt natuurlijk designfreaks die zelf alles willen uitkienen. Sommigen kunnen het zich veroorloven om een interieurontwerper op hun woonst los te laten. Maar de meeste mensen willen graag advies. Je bent trouwens niet verplicht om met een combinatie naar buiten te wandelen.»

Zymbioz gaat voor een ‘tijdloze’ stijl: «Met ‘tijdloos’ bedoelen we eigenlijk: niet al te modieus. Dat heeft een praktische reden: als we aan de eiken meubels bijvoorbeeld een nieuwe tint toevoegen, dan zou dat onmiddellijke aanpassingen vergen voor de gelakte meubels, de tapijten, het leer, de verlichting... Wij gaan ervan uit dat je nieuwe tendensen in je interieur beter kan integreren door een nieuwe lik verf op de muren of door hier en daar trendy accessoires te plaatsen.