Algemeen

Een tent als tussenoplossing in tijden van crisis

Het Limburgse bedrijf Veldeman Structure Solutions is er in geslaagd om een tent te ontwikkelen die voldoet aan alle Europese normeringen inzake permanente bouwwerken. En daarmee staat de deur open voor de logistieke wereld. Bedrijven die te krap zitten maar in deze moeilijke periode niet durven investeren in een permanente loods kunnen nu een tent plaatsen. Die is even stevig en duurzaam maar kan, in geval van nood, eenvoudigweg verplaatst worden of in het ergste geval terug gegeven aan Veldeman Structure Solutions.

De SFS heet het nieuwe paradepaardje van de Breese tentenbouwer Veldeman Structure Solutions. En SFS staat voor Steel Fabric Structure. Het bedrijf heeft zich de voorbije acht jaren meer en meer gespecialiseerd in de bouw van tijdelijke constructies voor sportverenigingen (tennishallen, zwembaden,…) en logistieke bedrijven (stockage ruimte, werkplaatsen, …) Maar daarbij werden ze geconfronteerd met twee ernstige tekortkomingen. Zo bleven ze beperkt in breedte door de aluminium struktuur die grote overspanningen niet aankan en kregen ze bijna nooit een permanente bouwvergunning.
De stevigheid van de tentstructuur was het grootste probleem. Dat kon opgelost worden door over te schakelen naar een stalen gebinte maar dan verdwenen alle voordelen van de aluminium tentstructuur.

Ludo Ost, marketing manager Veldeman: “In 2005 zijn onze ingenieurs een eerste keer aan tafel gaan zitten om een oplossing te bedenken. Twee jaar lang is er geëxperimenteerd tot er eind 2007 een eerste ruwe constructie klaar was. Een vraag van de Nederlandse vliegtuigconstructeur Fokker in Hoogerheide was de ultieme kans om ons nieuwe produkt te testen. De vliegtuigbouwer wou enkele loodsen uitbreiden omdat de staart van hun nieuwe toestel niet binnenkon. Op amper 7 dagen monteerden onze specialisten een tentconstructie van 50x60 meter. Het werd een succes.”

De SFS is eigenlijk een ingenieuze combinatie van een stalen gebinte met aluminium hechtingselementen. De constructie kan tot 50 meter breed worden en de lengte is onbeperkt. De Europese wetgever heeft de SFS intussen goedgekeurd als permanent bouwwerk.
Ludo Ost: “Intussen zijn de eerste permanente SFS constructies al geplaatst, zo heeft een Nederlandse landbouwer zijn bedrijf uitgebreidt met een tent en zijn er via onze Amerikaanse dochteronderneming ook al enkele sportvelden onder een SFS struktuur aangelegd.”

Met deze ontwikkeling blijft het Breese bedrijf meewerken aan de voortdurende vernieuwing van haar sector. Het is dan ook geen wonder dat ze tot de absolute top 5 in de wereld horen op het vlak van verhuur, produktie en verkoop van hoogstaande kwalitatieve strukturen.
Build for Life