Duurzaam Bouwen

Een springplank naar de bio-ecologische bouwmarkt

Op donderdag 7 mei gaat het project Eco-Bouwpools Oost-Vlaanderen van start. Deze pools zijn een reeks vormingen voor aannemers, architecten en handelaars die zich willen specialiseren in bio-ecologische bouwmaterialen- en technieken. Een praktijkgerichte inleiding die ervaringsuitwisseling stimuleert via werfbezoeken en voorbeeldprojecten. Initiatiefnemer, de Milieudienst van de stad Gent, geeft bouwprofessionelen hiermee de kans om tegemoet te komen aan de stijgende vraag op de markt. Om het project te realiseren ging Gent in zee met het Vlaams Instituut voor Bio-ecologisch bouwen (VIBE vzw), de bedenker van het concept van de Eco-Bouwpools, dat in andere provincies al succes boekte.

Het programma

Eco-Bouwpools Oost-Vlaanderen is een reeks van negen vormingsessies en werfbezoeken. Omdat een bio-ecologisch gebouw begint met een goede isolatie, staat de startdag van de reeks (7 mei) volledig in het teken van goed en milieuvriendelijk isoleren. Onder het motto ‘energiezuinig bouwen is goed, ecologisch bouwen is beter’, staan dit jaar nog op de agenda: bio-ecologische houtskeletbouw (28 mei), verantwoord hout gebruiken (26 juni), het installeren van condenserende en pelletketels (24 september) en passiefhuizen met bio-ecologische bouwmaterialen (16 oktober). Een gedeelte van de lezingen is gekoppeld aan een werfbezoek. In 2010 volgen een infodag rond ventilatietechnieken, een sessie rond werken met natuurverf en een excursiedag. Nuttige werkdocumenten en hand-outs worden bij het afsluiten van het project, aan het einde van 2010, gebundeld en gepubliceerd.

Eco-Bouwpools: Kennis die rendeert

Eco-Bouwpools Oost-Vlaanderen heeft als doel de klassiek geschoolde aannemers en architecten uit de regio wegwijs maken in de groeiende nichemarkt van het bio-ecologische bouwen. Via een mix van theorie en praktijk krijgen zij de handvaten aangereikt om gezonde en milieuvriendelijke diensten aan te bieden, wat voor hen kan leiden tot een aanzienlijke verbreding van hun marktaandeel. Want bio-ecologische bouwprofessionelen in de regio kunnen de vraag niet bijhouden.

Speerpunt van het Eco-Bouwpoolsconcept is de zeer praktijkgerichte aanpak, met veel aandacht voor ervaringsuitwisseling. Door verrijkende contacten biedt het ook een meerwaarde op het gebied van netwerking.

Partners

Initiatiefnemer is de Milieudienst van de stad Gent. Zij sloeg de handen in elkaar met VIBE vzw, bedenker van het concept van de Eco-Bouwpools. Met de steun Confederatie Bouw, Bouwunie, Meestervakman, Architecten-Bouwers, KAHO St Lieven (Bouwafdeling), Arch-Index, Renoforum, Bond Vlaamse architecten, Fair Timber, vzw REGent en Passiefhuis-Platform brengen zij het vormingspakket nu naar buiten.

Eco-Bouwpools Oost-Vlaanderen is een onderdeel van het project ‘Duurzame vraag? Dito aanbod!’. Dit project kadert in het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) waar de stad Gent op intekende.

Mobilisatie van de bouwwereld

Het project in Oost-Vlaanderen is een logisch gevolg van het succes van de voorgaande Eco-Bouwpools die VIBE vzw sinds 2007 inrichtte in Vlaanderen en Brussel. Deelnemers reageerden massaal en enthousiast op de praktijkgerichte peer-to-peer aanpak. Een signaal dat er nood was en is aan degelijke gespecialiseerde vormingen. Het is dan ook de bedoeling om pools te organiseren in elke Vlaamse provincie. Simultaan met het project in Oost-Vlaanderen loopt er een ‘pool’ in Limburg, in samenwerking met het Steunpunt Duurzaam Bouwen Limburg. Voor het einde van 2009 zal er ook daar een gelijkaardig vormingspakket aan bod komen.

Praktisch

Wilt u Eco-Bouwpools Oost-Vlaanderen meemaken? Neem dan contact op met Natalie Huyghe(ecobouwpools@vibe.be). Op www.eco-bouwpools.be vindt u meer informatie over de inhoud en een concrete dagplanning. Het volledige programma van Eco-Bouwpools Oost-Vlaanderen staat in bijgevoegde folder.
Datum Startdag: Donderdag 7 mei 2009
Locatie: Het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, Driepikkelstraat 32, 9030 Mariakerke, een gebouw dat zelf voldoet aan de passiefhuisnormen.

Ook interessant