Beveiliging

Een spiltrap als brandtrap is de ideale oplossing voor noodevacuatie

Een spiltrap als brandtrap is de ideale oplossing voor noodevacuatie
Foto: spiltrapcentrum.nl
Voorzorgsmaatregelen nemen voor noodgevallen behoren tot een van de meest belangrijke beveiligingselementen van zowel woon- als bedrijfsgebouwen. In bepaalde noodsituaties kan een brandtrap van levensbelang zijn om aanwezigen in geval van nood veilig te laten ontsnappen.

Het belang van brandveiligheid in woningen mag niet onderschat worden. In gebouwen wordt er doorgaans wel gebruik gemaakt van rookmelders en een vluchtplan. Toch zijn de cijfers van woningbranden dramatisch, volgens brandpreventie specialist Tim Renders. Behalve binnenin de woningen en werkruimtes, zijn ook maatregelen nodig buiten het gebouw om de brandveiligheid te verhogen. In het bouwbesluit is vastgesteld aan welke richtlijnen gebouwen dienen te voldoen. Zo worden gebouwen met meerdere verdiepingen voorzien van een brandtrap als een soort nooduitgang. Deze wordt doorgaans aan de buitenkant van het gebouw gemonteerd of soms binnen, maar in ieder geval gescheiden van de hoofdruimten van het gebouw. Hiermee wordt de mogelijkheid tot vluchten geboden wanneer de normale uitgangswegen geblokkeerd zijn of wanneer het te gevaarlijk is om via de gewone trap het pand te verlaten.

Spiltrap als brandtrap

Zo’n brandtrap biedt dus een vluchtweg in geval van brand of andere calamiteiten die de trappenhuizen in een gebouw onbereikbaar maken. Een essentieel aspect van de brandveiligheid van gebouwen in vooral stedelijke gebieden. In de loop der jaren zijn de bouwvoorschriften steeds strenger geworden en is brandveiligheid een belangrijk onderdeel van nieuwbouwprojecten geworden. Goede vluchtroutes aanbrengen is een verplichting geworden voor eigenaren van gebouwen. Trappen aan de buitenkant van een gebouw aanbrengen is ideaal, omdat deze makkelijk te monteren zijn bij nieuwbouwprojecten maar ook aan de bestaande bouw. Een spiltrap als brandtrap is een ideale oplossing voor noodevacuatie en neemt in vergelijking met alle andere trapsoorten de minste ruimte in beslag. Dit komt doordat de traptreden om de spil heen draaien met als gevolg dat de spiltrap ook goed past in een klein(er) trapgat. De spil draagt als het ware de traptreden.

Spiltrap bouwbesluit

Een spiltrap, ook wel draaitrap genoemd, biedt bewoners of werknemers dus in geval van nood de mogelijkheid om veilig uit het gebouw te kunnen ontsnappen. Dat gezegd hebbende, een spiltrap moet net als een gebouw wel op de juiste manier ontworpen en gebouwd worden volgens de vereisten van de gegeven brandveiligheidsvoorschriften. Het is noodzakelijk geworden om een spiltrap te ontwerpen volgens de regels en voorschriften die in bijvoorbeeld een spiltrap bouwbesluit zijn gegeven. Zo zijn er fundamentele zaken waarmee rekening moet worden gehouden tijdens de productie en montage van spiltrappen. Kwesties zoals waar de spiltrappen van zijn gemaakt en hoe ze worden geproduceerd. Zo zijn er stalen spiltrappen voorzien van een stalen omheining of een glazen balustrade en kunnen trappen zijn verzinkt. Er zijn veel mogelijkheden en de trappen kunnen worden gebruikt voor vluchtroutes, maar ook als architectonische hoogstandjes. Het is daarom raadzaam een specialist in te schakelen die spiltrappen op maat kan ontwerpen en ook kan bouwen volgens het bouwbesluit.

Ook interessant