Algemeen

Een salarischeck, waarom en wanneer doe je dit precies?

Een salarischeck, waarom en wanneer doe je dit precies?
Als er al ergens een taboe heerst, dan is het wel het bespreken van het salaris. We vinden het bijna allemaal moeilijk een gesprek aan te knopen over een loonsverhoging en het liefst blijft dit salaris ook tegenover vrienden geheim. Toch is het praten over salaris een van de normaalste zaken in de wereld. Iedere werkende kennis of vriend verdient het namelijk. Heb je er al eens over nagedacht dat het juist heel fijn kan zijn om op de hoogte van andere salarissen te zijn? Op deze manier kun je er ook achter komen hoe jij er zelf voorstaat. Door het uitvoeren van een salarischeck kan je juist goed inschatten of je überhaupt wel genoeg verdient? Om je hiermee op weg te helpen vertellen we je in dit artikel meer over een salarischeck.

Waarom doe je een salarischeck?

Het doen van een salarischeck heeft verschillende redenen. Het eerste wat waarschijnlijk in je opkomt is wanneer je gaat starten bij een nieuw bedrijf. Als jij in een compleet nieuwe functie ergens aan de slag gaat, dan wil je van tevoren wel weten in welke salarisschaal je ongeveer terecht gaat komen. Wellicht heb je al wat informatie ingewonnen bij een kennis, waardoor je alvast een beeld hebt. Toch helpt het doen van een salarischeck net weer even wat meer.

Ook als jij binnen een bedrijf een andere functie gaat uitoefenen is het handig te weten waar je op financieel gebied aan moet denken. Want hoe je het ook wendt of keert, je wilt jezelf simpel gezegd niet het schompes werken voor een mager loontje. Een andere reden om een salarischeck te doen, is om erachter te komen welke beroepen er zo’n beetje bij jouw gewenste salaris passen. Heb jij bijvoorbeeld een beeld in je hoofd dat je 4000 euro per maand wilt verdienen? Dan kan je een baan als kassière wel uit je hoofd zetten. Wel krijg je een beeld van wat er wél mogelijk is.

Wanneer doe je een salarischeck?

Een salarischeck kun je op verschillende momenten uitvoeren. Zeker wanneer je een gesprek aangaat knopen met een nieuwe baas is het handig goed op de hoogte te zijn van een ‘normaal’ salaris in die desbetreffende functie. Je hebt immers direct een sterke troef in handen. Ook als je eindelijk alle moed bij elkaar hebt verzameld en jouw baas gaat vragen om loonsverhoging is het handig deze check uit te voeren. Een voorbereid mens staat altijd al met 1-0 voor.

Wees niet bang

Al met al is het raadzaam op de hoogte te zijn van de salarissen in het vakgebied, waarin jij je bevindt. Op deze manier weet je wat je waard bent en krijg je ook direct een indicatie van hoe de baas jouw functioneren nu eigenlijk ziet. Iedereen die zijn werk namelijk goed uitvoert, verdient hier waardering voor. Wees niet bang om een gesprek over geld aan te knopen. Het is de normaalste zaak van de wereld. Niet voor niets verdient elke werknemer op de wereld een salaris. Dus waarom zou je niet af en toe voor jezelf op mogen komen?

Ook interessant


Build for Life