Algemeen

Bouwbedrijf starten? 5 zaken om rekening mee te houden

Bouwbedrijf starten? 5 zaken om rekening mee te houden
Het starten van een eigen bouwbedrijf kan een lucratieve onderneming zijn. Of je nu als aannemer, stukadoor of elektricien carrière wilt maken, de bouw biedt mogelijkheden genoeg. Steeds meer mensen vervangen het werken voor een baas voor het werken voor je eigen klanten. Ben je van plan het heft in eigen hand te nemen en je eigen bouwbedrijf te starten? Dit zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. De artikel gaat voornamelijk over het starten van een bouwbedrijf in Nederland.

1. Voorbereiding

Het starten van een eigen onderneming begint met een goede voorbereiding. Naast het schrijven van een ondernemingsplan kan het in veel gevallen handig zijn om met checklists te werken. Zo weet je precies wat je voorafgaand aan de start allemaal nog moet regelen. Hoe gaat de zakelijke administratie er bijvoorbeeld uit zien, heb je voldoende bouwmaterialen en hoe heb je de klantenwerving in gedachten? Al deze zaken leg je vast in het ondernemingsplan. Dit plan geldt als leidraad gedurende je ondernemerschap.

2. Materialen

Wanneer de basis gezet is heb je een duidelijk overzicht van welke zaken er nog aangeschaft of bevestigd moeten worden. Zo is een goede bedrijfsauto een van de basis benodigdheden voor je eigen bouwbedrijf. Zorg voor een goede autoverzekering in geval van mogelijke schade. Je kan online gemakkelijk en snel je autoverzekering vergelijken om zeker met de beste dekking op weg te gaan. Ook specifieke bouwtechnische materialen moeten natuurlijk allemaal aanwezig zijn, net als bedrijfskleding, beschermende kleding en overige materialen.

Bouwbedrijf starten? 5 zaken om rekening mee te houden

3. Verzekeren

Voordat je van start kunt gaan zorg je dat je goed verzekerd bent. De bedrijfsauto verzeker je bijvoorbeeld met een Centraal Beheer Autoverzekering, de bedrijfsactiviteiten verzeker je met een uitgebreid pakket en ook materialen kunnen verzekerd worden tegen schade en diefstal. Zo verklein je de kans op onverwacht hoge kosten wanneer de werkzaamheden gestart zijn.

4. Inschrijven

Zodra alle opstart zaken bevestigd zijn kun je jezelf dan inschrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Na deze inschrijving ben je automatisch aangemeld voor de belasting. Houd dan ook rekening met de omzetbelasting. Als zelfstandige moet je uiteindelijk zelfstandig btw berekenen en afdragen. Hier doe je vervolgens maandelijks, per kwartaal of jaarlijks aangifte van. Je BTW nummer ontvang je direct na je aanmelding bij de KvK.

5. Bedrijfsadministratie

Nu de inschrijving geregeld is en alles klaar is voor start, kun je de bedrijfsadministratie op gaan zetten. Je krijgt binnenkort geen standaard maandelijks salaris, maar zal zelf achter je inkomen aan moeten gaan. Kies dus voor een handig factureringssysteem zoals bijvoorbeeld PayPal, en houdt hier maandelijks je administratie op bij. Bij de belastingaangifte kun je altijd de hulp inschakelen van een accountant.

Ook interessant


Build for Life