Algemeen

Een rijkgevulde evenementenkalender voor Batibouw 2011

Batibouw is naar goede gewoonte dé beurs waarop exposanten uit de bouw-, renovatie- en woonsector met de gepaste trots hun meest innovatieve producten voorstellen. Maar er is meer dan dat. BATIBOUW zou Batibouw niet zijn indien de beurs niet elk jaar verraste met boeiende randevenementen, prijsuitreikingen en interactieve fora. Heel wat evenementen spelen direct in op wat nu leeft in de sector. Zowel professionelen als particulieren komen daarbij aan hun trekken.

Energie- en ecologievraagstukken beantwoord

Dit jaar zal op Batibouw veel aandacht uitgaan naar energiebesparing en hernieuwbare energie, gekaderd binnen de thema’s energieneutraal bouwen en energie-efficiënt renoveren. Paleis 4 (isolatie), Paleis 10 (hernieuwbare energie) en Paleis 12 (verwarming) zullen een schat aan informatie bieden.

Een aantal evenementen sluiten nauw aan op deze thema’s. Zo is er op vrijdag 25 februari in de VIP-room in Paleis 5 een rondetafel rond energieneutraliteit. Het doel van deze rondetafel is de verschillende visies van de belangrijkste actoren uit de bouwsector met elkaar te confronteren en de economische, sociale en ecologische uitdagingen in het kader van de nieuwe Europese energieprestatiemaatregelen aan te gaan. Dit forum – dat enkel toegankelijk is voor bouwprofessionelen – bestaat uit volgende deelnemers:
• Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder Confédération de la Construction (FR)
• Robert Hoedemakers, voorzitter Bouwunie (NL)
• Danny Windmolders, voorzitter NAV (Vlaamse Architectenorganisatie) (NL)
• Bart Verstraete, directeur NAV (NL)
• Philémon Wachtelaer voorzitter AriB (Architects in Brussel) (FR)
• Gert Collier, BVA (Bond van Vlaamse Architecten) (NL)
• Patrick Verschuere, voorzitter UWA (Union Wallonne des Architectes)
• Christos Doulkeridis, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bevoegd voor Huisvesting, Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (onder voorbehoud)
• Jan Schaerlaekens, afgevaardigde van het kabinet van Freya Van den Bossche, Vlaams minister van Energie, Wonen, Steden en Sociale Economie (NL)
• Ismaël Daoud, afgevaardigde van het kabinet van Evelyne Huytebroeck, Minister van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevoegd voor Leefmilieu, Waterbeleid, Energie en Stadsvernieuwing (FR)
• Jean-Marc Nollet, vice-president van Wallonië en Waals minister van Duurzame Ontwikkeling en Ambtenarenzaken, bevoegd voor Energie, Huisvesting en Onderzoek (FR) (onder voorbehoud)
• Michel Raquet, Europees Parlement

Eveneens in de VIP-room zijn er conferenties rond ecovatie op maandag 28 februari en rond duurzaam bouwen en energiepremies op woensdag 02 maart. De eerste conferentie focust op renovatie: welke methodes, technieken en producten zijn er beschikbaar om kostenefficiënte verbeteringen op energieverbruik te maken? De tweede conferentie streeft ernaar aan de hand van concrete voorbeelden een balans op te maken van de verschillende beschikbare groene technieken voor nieuwe gebouwen. Daarnaast is er ook aandacht voor de verschillende premies die daarbij een steun kunnen zijn.

Voor het grote publiek wordt zoals ieder jaar het ECO Parcours georganiseerd. Dit parcours stelt de bezoekers in staat om ecologische, energiebesparende producten en diensten gemakkelijk terug te vinden aan de hand van de gratis folders en een duidelijke aanduiding op de standen. Deelnemende exposanten maken allen kans op de felbegeerde ECO Award: de “Prijs voor meest milieuvriendelijke product of dienst”.

Interieur en design troef!

Zij die Batibouw bezoeken met de bedoeling hun woning of een deel ervan opnieuw in te richten, kunnen terecht in de Batibouw Dreamfactory. Ze krijgen er de kans om tegen een zeer voordelige prijs op consultatie te gaan bij architecten en interieurarchitecten. Hiervoor dient men wel op voorhand een afspraak te maken via de website (www.batibouwdreamfactory.be) en technische gegevens te leveren aan de hand van foto’s en plannen.

Dit jaar wordt opnieuw het Design Parcours gepland. Daar waar het Innovatie Parcours meer focust op technologische nieuwigheden, zal men door het Design Parcours te volgen, nuttige en bruikbare producten met een indrukwekkend ontwerp ontdekken. Ook hier hangt er voor de exposanten een wedstrijd aan vast: de deelnemers dingen respectievelijk mee naar de Innovation Award en de Design Award, die in het kader van de prestigieuze Belgian Building Awards zullen worden uitgereikt op woensdag 2 maart in Auditorium 2000.

Specifiek voor de vaklui

Professionele bezoekers kunnen ook dit jaar weer terecht op BUILD-IT, hét IT-platform voor ICT-diensten die zich op de bouwsector richten. Tijdens de twee eerste professionele dagen kunnen de vaklui een overzicht krijgen van de nieuwste hard- en softwaretoepassingen.

Het BouwForum van de Confederatie Bouw behandelt dit jaar de impact van de ‘vergroening’ van de economie op de bouw en de jobs in de bouw. Nieuwe politieke regelgevingen maken de bouwvoorschriften op het vlak van groene energie en energie-efficiëntie steeds strenger. De zorg voor onze planeet is daarbij een belangrijke drijfveer, maar men beseft ook dat de economische motor niet mag sputteren. Daarom focust het BouwForum op “groene jobs, toekomst verzekerd!”.

Voor een volledig overzicht van alle evenementen Batibouw: surf naar www.batibouw.com en klik op “kalender”.
Build for Life