Algemeen

Eén op vier Vlaamse bedrijven bestolen

Bijna een vierde van de Vlaamse KMO's is vorig jaar bestolen. Dat blijkt uit een onderzoek van Marketing Development bij 700 KMO's uit diverse sectoren in opdracht van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Bij bijna één bedrijf op tien werd ingebroken.

Van de ondervraagde ondernemers had 23 procent het voorbije jaar weet van een diefstal in de onderneming. Bij 8,4 procent werd ingebroken, 13 procent had te kampen met vandalisme aan gebouwen of goederen, 1,6 procent had een ramkraak te verwerken en 1,3 procent werd overvallen. In totaal had dus 47,3 procent of bijna de helft van de ondervraagde ondernemers te maken met een of andere vorm van diefstal of vandalisme.

Het onderzoeksbureau peilde ook naar de frequentie van de diefstallen. Daaruit bleek dat 6,8 procent van de ondernemers vorig jaar dagelijks te maken had met diefstallen en 9,3 procent kreeg meer dan tien keer dieven over de vloer.

Omzetverlies
Ruim 10 procent van de ondervraagde ondernemers lijdt een omzetverlies van meer dan 1,5 procent als gevolg van diefstallen. De helft van hen derft meer dan 5 procent omzet door diefstal. Vooral voor zelfstandigen en kleinere ondernemers met kleine winstmarges betekenen deze cijfers een groot verlies.

Veertig procent van de ondernemers probeerde zich het afgelopen jaar beter te beveiligen tegen diefstal. Ongeveer de helft van de investeringen bedroeg minder dan 1.250 euro, maar toch investeerde 17 procent meer dan 5.000 euro in beveiliging. Toch is er ook positief nieuws: sinds dit jaar zijn alle investeringen gedaan in 2005 niet langer voor 13,5, maar voor 20,5 procent fiscaal aftrekbaar.

Unizo vraagt echter nog bijkomende maatregelen. De ondernemersorganisatie wil onderhandelen met de verzekeringsmaatschappijen zodat KMO's zich op een betaalbare manier kunnen verzekeren tegen diefstallen, ramkraken en overvallen. Daarnaast vraagt de ondernemersorganisatie ook dat de overheid de buurtinformatienetwerken (BIN's) actief ondersteunt en dat de er op internet een gestandaardiseerd aangifteformulier voor winkeldiefstallen komt.
Build for Life