Nieuwbouw

Eén man bouwt toren van 14 meter

Je hebt van die werken die helaas maar een paar keer per jaar je pad kruisen. Volgens R. de Metter, projectleider houtconstructies van Meerdink was de bouw van de recreatietoren voor het Westerpark in Den Bosch er één van.

In krap zes weken bouwde één timmerman van Meerdink uit Winterswijk een complete houten uitkijktoren met een hoogte van 14 meter. Eind november gaat de toren op transport naar zijn bestemming: het Westerpark in Den Bosch.

“Dit soort werk behoort toch tot de juweeltjes. Het is voor Meerdink een prachtige klus, maar zeker voor Paul Spijkers, de timmerman die de hardhouten toren van 14 meter helemaal zelf heeft gebouwd.” Volgens De Metter had Spijkers zelfs zoveel lol in zijn werk dat hij het jammer vond om ‘s avonds naar huis te gaan.
De toren is 2,5 meter in het vierkant en geheel van de houtsoort bilinga gemaakt. Bilinga, met een duurzaamheidsklasse I, is volgens De Metter uitermate geschikt voor toepassing in de open lucht.
De vier kolommen hebben een houtzwaarte van 20 bij 20 centimeter en bestaan uit twee in de lengte verbonden delen van 7 meter. Als verbinding is gekozen voor een losse pen van 8 bij 20 centimeter die met een totale lengte van 60 centimeter 30 centimeter in elke losse lengte zit. Deze pen is bevestigd met 12 roestvaststalen stiften (C45K) elk met een diameter van 12 millimeter.
De toren bestaat uit vijf niveaus en de constructieve stijfheid ontstaat door de toepassing van vakwerken ter hoogte van de eerste vier niveaus. Hierbij is een houtzwaarte toegepast van 10 bij 15 centimeter.

Mechanische lassen
Bij geen van de verbindingen is lijm toegepast. De Metter: “De totale constructie is met mechanische lassen totstandgekomen, waarbij bij de hoofddraagconstructie alleen gebruik is gemaakt van roestvaststalen stiften.”
De toren is rondom beveiligd met thermisch verzinkt stalen roosters. “Vanwege de recreatieve functie is er op het laatst voor gekozen om ook het dak van de bovenste verdieping van roosters te voorzien.”
De fundering van de toren bestaat uit een constructie van heipalen met een betonnen plaat van 3 bij 3 meter en een dikte van 70 centimeter. Volgens De Metter is de massa van de voet noodzakelijk om de toren met een totaal gewicht van 11 ton op zijn plek te houden. Een HE-profiel op een voetplaat gelast vormt hierbij de basis van de draagconstructie.
Meerdink voert het ontwerp van Buro Lubbers uit in opdracht van het Ingenieursbureau ‘s-Hertogenbosch.