Duurzaam Bouwen

Een groene wijk aan de Bourgoyen in Gent?

Aan de rand van de Bourgoyen ruimt een bedrijventerrein plaats voor een nieuwe wijk. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan 162 'Nekkersputstraat' werd in de Gecoro en in een informatievergadering in de buurt voorgesteld aan het publiek.

Gent heeft de ambitie om tegen 2050 klimaatneutraal te worden. Dus bij elke nieuwe inplanting in de stad moet daar vanaf nu op geanticipeerd worden. We moeten weg van de klassieke verkavelings-ideeën. Het moet anders op vlak van ruimtegebruik, energievoorzieningen en mobiliteit. Wij willen dat de stad van de verkaveling aan de Nekkersputstraateen duurzame wijk maakt met lokale energievoorziening.

Concreet denken wij een kleinschalige vergistingsinstallatie, zoals bij de Duitse bio-energiedorpen. Vandaag de dag gaat al het maaisel van de Bourgoyen naar Ivago en wordt daar verbrand! Bovendien zou het slib afkomstig van de waterzuiveringsinstallatie in de Bourgoyen ook kunnen ingezet worden in de vergistingsinstallatie. Omdat het om een volledige nieuwbouwwijk gaat, kan een dergelijk decentraal en duurzaam energieconcept volledig geïntegreerd worden in het stedenbouwkundig ontwerp. Mogelijk kan het sociaal appartementsgebouw dat hier ligt (nu volledig elektrisch verwarmd) in dit nieuwe concept geïntegreerd worden. Bovendien willen we dat er gewerkt wordt met parkeereilandjes (ipv afzonderlijke garages), dat er compact gebouwd wordt, dat er plaats is voor cohousing en dat laag-energiewoningen de standaard worden. Ook de nabijheid van de Bourgoyen kan een meerwaarde zijn. Het water uit de Bourgoyen kan geïntegreerd worden in het ontwerp en het ringfietspad dat nu in de Bourgoyen aangelegd wordt, kan eventueel aangesloten worden met de wijk.