Duurzaam Bouwen

Een energiezuinig 2020 tegemoet met www.renovatie2020.be

Gebouwen slorpen op dit moment 40% van de in Europa verbruikte energie op en zijn verantwoordelijk voor 36% van de uitstoot van broeikasgassen. De Europese Unie wil daarom tegen 2021 - in vergelijking met 1990 - de CO2-uitstoot terugdringen met 20%. Tegen 2012 moet eveneens 20% van de verbruikte energie op hernieuwbare wijze worden geproduceerd. In dat kaderbepaalt een richtlijn van de Europese Unie dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen in Europa ‘bijna-energieneutraal’ moeten zijn. Maar ook bestaande gebouwen dienen tegen 2020 renovatiegewijs zo energiezuinig mogelijk te zijn.

Om de Vlaamse verbouwer te helpen de energieprestaties van zijn bestaande woning op te krikken volgens het Energierenovatieprogramma 2020 van de Vlaamse overheid, werd vorig jaar de website www.renovatie2020.be online gezet. Na het succes van deze site, wordt nu ook voor Brussel en Wallonië de website www.renoveraveclenergie.be gelanceerd.

De websites www.renovatie2020.be en www.renoveraveclenergie.be gidsen de surfer doorheen elk van de 4 stappen die leiden naar een energiezuinigere woning:
1. isolatie van het dak en/of de zoldervloer,
2. plaatsen van hoogrendementsglas en/of vervanging van raamprofielen,
3. vervanging van een verouderde verwarmingsinstallatie door een condensatieketel of een warmtepomp,
4. andere energiebesparende maatregelen, met name muurisolatie en vervanging van elektrische verwarming.



Wie op www.renovatie2020.be één (of méér) van deze 4 stappen aanklikt, krijgt op een heel overzichtelijke en praktische manier uitleg over wat de overheid voor een welbepaalde situatie adviseert, welke oplossingen voorhanden zijn om aan deze richtlijn te voldoen, waar documentatie kan worden aangevraagd, waar verdelers en plaatsers te vinden zijn, van welke steunmaatregelen kan worden genoten, en wat de geschatte kost en terugverdientijd zijn. Bovendien worden tal van referenties getoond en kan de surfer getuigenissen lezen van verbouwers die de energiebesparende stap in kwestie reeds hebben gezet.

Surfen naar www.renovatie2020.be is bijgevolg dé manier bij uitstek om het energieverbruik en de CO²-uitstoot te verminderen, het wooncomfort te verhogen en het energieprestatiecertificaat - en dus de waarde - van uw woning te verbeteren. Wie nu investeert in energiebesparing, wordt trouwens beloond met heel wat premies en een belastingvermindering. Zo is uw investering meestal al op enkele jaren terugverdiend.

www.renovatie2020.be werd gerealiseerd i.s.m. Recticel Insulation, Isover, Wienerberger, Viessmann, Deceuninck en Saint Gobain Glass.