Keukens

Een duurzame keuken inrichten doe je zó

De keuken is een van de ruimtes waar je het meeste aandacht aan besteedt. Natuurlijk is het van belang dat je keuken perfect uitgerust is om aan al jouw praktische en culinaire behoeften te voldoen. Maar dat kost natuurlijk wel iets en dus kies je maar beter meteen voor een duurzame keuken, die ook tientallen jaren meegaat. Waarop moet je letten? Hieronder krijg je 5 tips voor een keuken die jarenlang meegaat.

1. Kies ecologische keukenapparaten

Let zowel bij de aankoop van losse apparaten als van inbouwtoestellen goed op het energielabel. Dat geeft namelijk aan hoe energievriendelijk het toestel is. Met apparaten die extra zuinig zijn spaar je op de lange termijn heel wat geld uit. Alles samen kan die besparing oplopen tot honderden euro’s per jaar. Als je twijfelt tussen een goedkoop model en een duurder exemplaar met een beter energielabel, kies dan zeker voor dat laatste. Duurzaamheid en kwaliteit gaan hand in hand.

2. Ga voor een tijdloze stijl

‘Mee’ zijn met de laatste nieuwe designtrends is leuk, of toch voor eventjes. Verstandiger is het om een tijdloos design te kiezen voor je keuken. Je wil namelijk niet dat je keuken na twee of drie jaar al hopeloos gedateerd overkomt. Nog een tip: kies makkelijk vervangbare elementen. Zo kun je na verloop van tijd je keuken indien nodig ook gedeeltelijk vernieuwen.

3. Kies een werkblad en spatwand in duurzame materialen

De woorden ‘werkblad’ en ‘spatwand’ geven meteen al prijs dat deze onderdelen van je keuken het zwaar te verduren zullen krijgen. Bespaar dus zeker niet op kwaliteit, maar kies voor een materiaal dat tegen een stootje – en meer – kan. Natuursteen, composiet en keramiek hebben op dat vlak natuurlijk een goede reputatie. Hout is misschien wel mooi, maar niet zo geschikt voor deze toepassing.

4. Installeer zuinige kranen

In de keuken wordt heel wat drinkwater verbruikt, tot tien procent van je totale huishoudelijke waterverbruik om precies te zijn. Om dat wat in te perken, doe je er goed aan om een duurzame kraan met waterbesparende kop te installeren. Ook bestaan er kranen met een sensor die enkel water laten lopen wanneer nodig.

5. Kies voor ledlampen

In het duister kun je niet koken natuurlijk. Verlichting is dan ook erg belangrijk in een keuken. Tegenwoordig zijn ledlampen de logische keuze. Deze zijn niet alleen erg energiezuinig, ze gaan ook jaren mee.

Ook interessant