Algemeen

East Side Gallery in Berlijn bedreigd door luxeflats

In Berlijn dreigt de iconische East Side Gallery deels te verdwijnen. Het beroemde beschilderde overblijfsel van de Berlijnse muur zou plaats moeten maken voor de bouw van luxeflats en een voetgangersbrug. De plannen stuiten op heel wat protest.

De val van de Berlijnse muur in 1989 luidde het einde in van het communisme in Oost-Europa. Na het neerhalen van de muur stroomden kunstenaars uit heel Europa toe om de overblijvende delen van het bouwsel te beschilderen met taferelen die de hernieuwde vrijheid moesten voorstellen.

Zo kwam de East Side Gallery tot stand, een stuk muur van 1,3 kilometer. Het is het bekendste en langste deel van de Berlijnse muur en vormt ook de langste openluchtgalerij ter wereld. Enkele jaren geleden werd er echter al een stuk van 50 meter weggehaald om een aanlegplaats voor boten te creëren.

Nu is er een groter deel van de muur bedreigd. De dreiging komt van het project Living Levels, dat houdt de bouw in van een 63-meter hoge toren met luxeflats en kantoorgebouwen. Volgens tegenstanders zal het project de authenticiteit en de esthetiek van de galerij, die elk jaar bezocht wordt door zo'n 800.000 toeristen, onherstelbare schade toebrengen.

Bovendien is het een belediging voor de mensen die omgekomen zijn op de plek, zo luidt het. "Hier luxeflats bouwen is als een tankstation zetten voor een van de Berlijnse musea", zegt een van de actievoerders aan The Guardian.

Volgens de burgemeester van het district, Franz Schulz, heeft de projectontwikkelaar inderdaad het recht om enkele stukken van de muur te verwijderen. Hij benadrukt wel dat dat het ook mogelijk maakt om een voetgangersbrug te bouwen, alsook een reconstructie van een lokale brug die in de Tweede Wereldoorlog verwoest werd en een nooduitgang uit het aangrenzende Spree-park.
Build for Life