Verbouwen

EIB: toekomst restauratiemarkt zeer onzeker

Er moet rekening worden gehouden met een krimpende markt voor restauratie en onderhoud. Tot deze conclusie komt het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) in het rapport De restauratiemarkt tot 2011. Per saldo komt het productievolume in 2011 naar verwachting uit op 325 miljoen euro, 20 procent minder dan in 2006.

Op korte termijn blijft de restauratieproductie nog op peil. De komende jaren worden namelijk nog veel restauraties gedaan op basis van subsidietoezeggingen uit het verleden. Het effect van de vorig jaar gestarte stelselwijziging is nog niet direct volledig zichtbaar.

In plaats van het verstrekken van financiële bijdragen aan restauratie-ingrepen, wil het Rijk toe naar een systeem waarin het bevorderen van onderhoud centraal staat. Dit stelsel wordt in de komende jaren stapsgewijs ingevoerd.

Nederland telt 51.000 rijksmonumenten en 36.000 gemeentelijke monumenten. Voor de instandhouding van deze historische gebouwen werd door de eigenaars in 2006 ruim 400 miljoen euro uitgegeven aan restauratie en onderhoud.

Het EIB-onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Vakgroep Restauratie, de brancheorganisatie van de grote restaurerende bouwbedrijven in Nederland.