Duurzaam Bouwen

Duurzame energie groeit niet hard genoeg

Het aandeel duurzame energie in het energieverbuik is vorig jaar gedaald van 4,2 naar 3,8 procent, meldde het CBS woensdag. Maar dat betekent niet dat er geen groei zit in de groene stroom. Die groei is er wel, maar is niet groot genoeg om de doelstellingen van de regering te halen.

Het totale energieverbruik is vorig jaar met 7 procent gestegen door de strenge winter, waardoor meer aardgas werd verstookt, én door de groei van de economie. Dat verhult dat de groene stroom in absolute cijfers een stijging liet ziet van 39.000 terajoule naar bijna 42.000 terajoule.

Doelstelling regering

Het percentage van 3,8 procent is ver verwijderd van de doelstelling van de regering om in 2020 te zitten op een percentage van 14. Folmer de Haan, directeur van de Energieraad, zegt dat de CBS-cijfers aantonen dat niet alleen toename van groene energie belangrijk is, maar ook het terugdringen van het totale verbruik. Hij pleit voor meer aandacht voor energiebesparing. Zo kan bijvoorbeeld de hoeveelheid gas die nodig is om gebouwen te verwarmen, fors omlaag door simpelweg betere isolatie.

Lees verder op Architectenweb.nl