Duurzaam Bouwen

Duurzaamheidsprijs Wonen 2018 naar Duscholux en Bouwbedrijf van der Hulst

Duurzaamheidsprijs Wonen 2018 naar Duscholux en Bouwbedrijf van der Hulst
Duurzaamheidsprijs Bouwen voor Bouwbedrijf van der Hulst
Duurzaamheid is de toekomst. Steeds meer (af)bouwbedrijven realiseren zich dat en gaan daarom op zoek naar nieuwe, duurzame materialen en nieuwe manieren van werken. Het Voorlichtingsburo Wonen juicht deze ontwikkeling toe en reikt daarom jaarlijks de Nationale Innovatie en Duurzaamheidsprijs Wonen uit in twee categorieën. Met de Fjord X Joulia viel Duscholux in de prijzen in de categorie Producten. Bouwbedrijf Van der Hulst mocht de prijs in ontvangst nemen in de categorie Bouwen voor hun Plus-op-de-Meter woningen.

Nieuw dit jaar is de Koploper Award voor een (af)bouwbedrijf dat vooroploopt op het gebied van duurzaam produceren en/of bouwen. Hugo van Osch van Arte uit Helmond mocht deze eerste Koploper Award in ontvangst nemen.

Duurzaamheid in (af)bouw stimuleren

Om bedrijven in de interieur- en afbouwbranche extra te stimuleren zich te onderscheiden op het gebied van innovatie in combinatie met duurzaamheid, is het Voorlichtingsburo Wonen in 2013 gestart met het toekennen van de Nationale Innovatie- en Duurzaamheidsprijs Wonen. Deze prijs was in eerste instantie gericht op fabrikanten in de afbouwbranche. Maar zonder bouw geen afbouw en daarom wordt er sinds 2016 een tweede prijs beschikbaar gesteld voor de bouwbranche. Op deze manier willen wij nog meer (af)bouwondernemingen aanmoedigen zich ook in Duurzaamheid te verdiepen.

Duurzaamheidsprijs Producten voor Duscholux

De prijs in de categorie Producten ging dit jaar naar Duscholux. Het was de firma Duscholux die aan het einde van de jaren ’60 de basis legde voor de productie van conventionele douchewanden in Europa. Wat begon als een plooibare douchewand is vandaag de dag - in termen van design en uitvoering - uitgegroeid tot een compleet gamma voor alles wat met de badkamer te maken heeft.

Duurzaamheidsprijs Producten voor Duscholux
Duurzaamheidsprijs Producten voor Duscholux

Ook duurzaamheid heeft de aandacht van het bedrijf. Fjord X Joulia is een creatieve oplossing die is ontwikkeld om energie te besparen tijdens het douchen. Warmtewisselaar Joulia-Inline is geïntegreerd in douchevloer Fjord. Joulia-Inline gebruikt de warmte van het douche-afvalwater uit de douchegoot om het koude aanvoerwater te verwarmen. Zo wordt het verse water van circa 10oC voorverwarmd naar 25oC voor het de mengkraan bereikt. Je hebt daardoor minder warm water nodig om aan de gewenste temperatuur te komen. Daarmee maakt Duscholux warm douchen met minder warm water mogelijk.

Duurzaamheidsprijs Bouwen voor Bouwbedrijf van der Hulst

Van der Hulst Bouwbedrijf uit Lisse is winnaar van de Duurzaamheidsprijs Wonen in de categorie Bouwen. Het bouwbedrijf is In 1964 opgericht en heeft na ruim 50 jaar een gevestigde naam in de bouwwereld. Door te blijven innoveren en traditioneel vakmanschap te verbinden met nieuwe inzichten en technieken loopt Van der Hulst voorop als het gaat om duurzaam en energiezuinig bouwen.

Dit jaar bouwt het bedrijf, als eerste in Nederland, 33 Plus-Op-de-Meter (POM) woningen in project De Wals. Dit is een totaalconcept voor duurzame, comfortabele woningen die energie opwekken. Deze energie kan vervolgens worden gedeeld met andere energieverbruikers. Deze uitwisseling vindt digitaal plaats waarmee een nieuwe digitale energiemarkt ontstaat. Met deze POM-woningen voldoet Bouwbedrijf van der Hulst nu al aan de energiedoelstellingen van 2030. In de wijk zijn 2 auto’s aanwezig, door Nissan beschikbaar gesteld, waarmee bruikleen voor de bewoners mogelijk is met als doel om een tweede auto in één huishouden te beperken.

Eerste Koploper Award

Hugo van Osch, directeur van keukenbladenfabrikant Arte in Helmond, mocht de eerste Koploper Award van het Voorlichtingsburo Wonen in ontvangst nemen. Lang voordat MVO een begrip werd, hield Arte zich al bezig met duurzaam ondernemen. Verantwoord bezig zijn met energie en met mensen is niet iets wat het bedrijf erbij doet, maar het is de kern van de onderneming. In 2011 besloot Arte om haar activiteiten te laten certificeren op de MVO Prestatieladder. Inmiddels is het bedrijf, als eerste in de branche, opgeklommen tot niveau 4. Ieder jaar wordt er een jaarverslag gemaakt waarin de activiteiten op het gebied van duurzaam ondernemen voor iedereen inzichtelijk worden gemaakt. Arte is niet alleen begaan met milieu, mens en maatschappij, maar durft ook de nek uit te steken door voorop te lopen.

Eerste Koploper Award gaat naar Arte
Eerste Koploper Award gaat naar Arte

De prijsuitreiking van de Nationale Innovatie- en Duurzaamheidsprijs Wonen werd gehouden op donderdag 22 november tijdens het jaarlijkse congres van het Voorlichtingsburo Wonen. Het congres vond dit jaar plaats bij de Rabobank in Utrecht. De prijzen werden uitgereikt door de heer Bernard Wientjes, voorzitter Nationale Bouwagenda, en de heer Bart Weijers, directeur van het Voorlichtingsburo Wonen.

Ook interessant