Nieuwbouw

Duurzaamheidsprijs 2017 naar Geberit en De Nijs en Zonen

Duurzaamheidsprijs 2017 naar Geberit en De Nijs en Zonen
Geberit ontvangt Duurzaamheidsprijs Producten
Steeds meer (af)bouwbedrijven zien het belang van duurzaamheid in en gaan daarom op zoek naar nieuwe, duurzame materialen en nieuwe manieren van werken. Het Voorlichtingsburo Wonen juicht deze ontwikkeling toe en reikt daarom jaarlijks de Nationale Innovatie en Duurzaamheidsprijs Wonen uit in twee categorieën. In de categorie Producten is Geberit Nederland BV in de prijzen gevallen met het product DuoFresh. Bouwbedrijf De Nijs en Zonen uit Warmenhuizen mocht de prijs in ontvangst nemen in de categorie Bouwen.  

Duurzaamheid in (af)bouw stimuleren

Om bedrijven in de interieur- en afbouwbranche extra te stimuleren zich te onderscheiden op het gebied van innovatie in combinatie met duurzaamheid, is het Voorlichtingsburo Wonen in 2013 gestart met het toekennen van de Nationale Innovatie- en Duurzaamheidsprijs Wonen. Deze prijs was in eerste instantie gericht op fabrikanten in de afbouwbranche. Maar zonder bouw geen afbouw en daarom wordt er sinds 2016 een tweede prijs beschikbaar gesteld voor de bouwbranche. Op deze manier willen wij nog meer (af)bouwondernemingen aanmoedigen zich ook in Duurzaamheid te verdiepen.

Geberit ontvangt Duurzaamheidsprijs Producten

De prijsuitreiking van de Nationale Innovatie- en Duurzaamheidsprijs Wonen werd gehouden op maandag 20 november tijdens het jaarlijkse congres van het Voorlichtingsburo Wonen bij AFAS in Leusden. De prijzen werden uitgereikt door de heer Wim van der Linden en de heer Bart Weijers, resp. voorzitter en directeur van het Voorlichtingsburo Wonen.

De prijs in de categorie Producten ging naar Geberit. Het Zwitserse Geberit is een van de grotere Europese ondernemingen op het gebied van sanitaire producten. In het verleden vooral met installatiematerialen, maar sinds een aantal jaren ook met producten bestemd voor montage vóór de wand. Het bedrijf heeft een 30 tal productie locaties waarvan 6 buiten Europa. De omzet bereikte in 2016 de grens van 2,5 miljard euro en het bedrijf telt circa 12.000 medewerkers. Recentelijk nam Geberit ook het alom bekende bedrijf Sphinx Sanitair Keramiek over.

Geberit is er in geslaagd van een steeds weer terugkerend probleem “stank in het toilet” niet alleen een oplossing te vinden, maar dat ook heel plezierig commercieel te ventileren naar de markt. Onder de noemer “Stank hoeft niet te stinken” introduceerde Geberit de DUOFRESH. 

Duurzaamheidsprijs Bouwen voor Bouwbedrijf De Nijs en Zonen

Daarna werd voor het tweede jaar op rij de Nationale Innovatie en Duurzaamheidsprijs Wonen in de categorie Bouwen uitgereikt. Deze betrekkelijk nieuwe prijs ging dit jaar naar Bouwbedrijf De Nijs en Zonen uit Warmenhuizen.

Duurzaamheidsprijs Bouwen voor Bouwbedrijf De Nijs en Zonen
Duurzaamheidsprijs Bouwen voor Bouwbedrijf De Nijs en Zonen

Het inmiddels bijna 100 jaar jonge bouwbedrijf De Nijs is met zo’n 300 FTE met bouw en renovatie vooral actief in Noord-Holland. Vele mooie en prestigieuze projecten hebben zij gerealiseerd in al die jaren waaronder bijvoorbeeld de Hermitage in Amsterdam. 

In het DNA van De Nijs en Zonen ligt al vele jaren het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen opgeslagen. De Nijs is het eerste bouwbedrijf in Nederland met certificaat 4. Maar daarmee is de ambitie niet stil komen te liggen. De Nijs is aangesloten bij een convenant waar de aangesloten deelnemers zich ten doel stellen op den duur alleen nog duurzaam, gecertificeerd hout te leveren en te verwerken om zo – onder meer – verdere ontbossing tegen te gaan. 

Eerdere prijswinnaars

In 2013 werd de prijs toegekend aan Arte vanwege de producten ArteEco en Modulus by Arte. En in 2014 ging de prijs naar Bosch Huishoudapparaten die met het project Groen Witgoed een circulaire economie heeft gecreëerd voor koelkasten. De firma Dekker uit Zevenhuizen mocht de prijs in 2015 in ontvangst nemen voor het product GreenPanel. Vorig jaar dus voor het eerst twee prijzen. Daarvan ging de prijs in de categorie Producten naar Inventum voor de Ecolution ventilatiewarmtepomp en in de categorie Bouwen ging de prijs naar het Casa Vita Nota Nul Huis van Klaassen Groep Arnhem.

Ook interessant