Verbouwen

Duurzaamheid kernwoord bij renovatie kantoorgebouw Febiac

Febiac, de brancheorganisatie voor de mobiliteitssector in België, heeft haar kantoorgebouw volledig gerenoveerd en aangepast aan de eisen van deze tijd. Ontwerpbureau MAXIMALdesign uit Antwerpen werd aangetrokken om een compleet nieuw interieur te ontwerpen. “Het kantoorgebouw van Febiac was outdated en toe aan een grondige renovatie,” vertelt Maxime Szyf, directeur van MAXIMALdesign. “In de mobiliteitsindustrie behoren duurzaamheid, ecologie en recycling al jaren tot de belangrijkste thema’s. Milieueffecten van mobiliteit worden continue onder de loop genomen en aangescherpt om ervoor te kunnen zorgen dat de effecten van mobiliteit op het milieu zoveel mogelijk worden geminimaliseerd. Deze positionering, die bij alle leden van Febiac hoog op de agenda staat, was echter niet terug te vinden bij het betreden van het kantoorgebouw van Febiac.”

Brandscaping

Szyf: “Ecologisch voldeed het kantoorgebouw van Febiac niet meer. De uitdaging was dan ook om het imago en de positionering van de sector tot uitdrukking te laten komen in het interieur en de werkomgeving door het creëren van een driedimensionale microkosmos die het merk vertegenwoordigd. Kernwoorden voor de positionering voor Febiac zijn duurzaamheid, ecologie en transparantie. Deze kernwoorden moesten dus terugkomen in de architectuur en het interieurontwerp om het merkimage te versterken, betrokkenheid bij klanten te creëren en werknemers te motiveren.”

In het vernieuwde gebouw is dat met name tot uitdrukking gekomen door het gebruik van duurzame en ecologisch verantwoorde materialen en het plaatsen van glazen scheidingswanden. De muren, plafonds en meubelen zijn allemaal wit waardoor een kleurrijke vloerbedekking kon worden gebruikt. Gekozen is voor vloertegels van InterfaceFLOR. Het speciaal gekleurde streepmotief straalt mobiliteit en snelheid uit die prima past bij het imago van Febiac.

“Bovendien voldoen de tapijttegels van InterfaceFLOR aan de duurzaamheiddoelen van Febiac,” zegt Szyf. “InterfaceFLOR streeft ernaar om het duurzaamste bedrijf ter wereld te zijn. Oude tapijttegels worden teruggenomen en verwerkt in de productie van nieuwe tegels. InterfaceFLOR heeft als doelstelling om voor 2020 alle negatieve impact op het milieu van haar producten en bedrijfsvoering te elimineren en zelfs een herstellende bijdrage te leveren aan het milieu. Dat past prima bij het duurzaamheidaspect van de mobiliteitsector.”

Aparte kleur

De keuze voor tapijt lag al in een vroeg stadium vast omdat door de harde glazen wanden met name de vloer het geluid zou moeten dempen om toch een aangename akoestiek voor de werkomgeving te kunnen verkrijgen. “Tapijt is daarnaast een mooi aspect om onderscheidt te realiseren. De look and feel van iedere etage van het gebouw moest eenzelfde uitstraling krijgen, maar toch subtiel verschillen,” vertelt Szyf: “We hebben ervoor gekozen om de steunkleur van de tapijttegels per verdieping te veranderen. De steunkleur komt terug in de signalisatie waardoor bezoekers onderbewust zich gemakkelijker kunnen oriënteren in het gebouw.” Door het groot aantal m² konden de tapijttegels per verdieping op maat worden ingekleurd zonder dat dit extra kosten met zich meebracht.

Total cost of ownership

Een belangrijk ander aandachtspunt om duurzaamheid van een gebouw na te streven is om verder te kijken dan de initiële renovatiekosten. Szyf: “Om goede, duurzame keuzes te kunnen maken is het van groot belang om niet alleen naar de bouwkosten te kijken, maar ook de exploitatiekosten over de verwachte looptijd mee te nemen. Febiac heeft dat goed begrepen. Daardoor is gekozen voor duurzame en duurdere materialen die langer meegaan en goedkoper zijn in de exploitatie. De extra initiële investering wordt snel terugverdiend en daardoor kan Febiac op de lange termijn veel geld besparen.” Gelukkig is de ‘total cost of ownership’ al een gangbaar begrip in de mobiliteitssector.