Duurzaam Bouwen

Duurzaam bouwen wordt gemeengoed

De Europese Commissie komt binnenkort met wetgeving die CO2-neutrale bouw van commercieel vastgoed verplicht, aldus Jaap Gillis, voorzitter van de Dutch Green Building Council (DGBC). Ook zal de Nederlandse overheid volgens hem in 2010 alleen nog maar duurzaam vastgoed afnemen. DGBC wil de `vergroening` van het vastgoed versnellen en lanceert daarom na de zomer het duurzaamheidslabel BREEAM.NL.

Het gaat hierbij om de Nederlandse versie van BREEAM, de zogenaamde `Environmental Assessment Method` die is ontwikkeld door het Britse Building Research Establishment. Het label is een beoordelingsmethode die milieubelasting van gebouwen bepaalt. Bij de bouw, de ontwikkeling, het beheer en het gebruik van vastgoed kunnen partijen het label als leidraad gebruiken. Het label meet niet alleen CO2- gebruik, maar ook zaken als materiaalgebruik, watergebruik, vervuiling en het welzijn in het gebouw.

Zogenaamde assessoren onderzoeken het gebouw en de locatie en wijzen vervolgens punten toe. Zo`n 60 personen hebben inmiddels een opleiding tot assessor genoten. Het milieulabel wordt continu doorontwikkeld. Gebouwen worden om de drie jaar opnieuw aan een beoordeling onderworpen.

Gebaseerd op: Vastgoedmarkt