Isolatie

Duurzaam bouwen met kunststofisolatie? Natuurlijk

Kunststoffen, en meer specifiek kunststofisolatie, onderscheiden zich inzake duurzaamheid op tal van vlakken. De bijdrage van kunststoffen aan duurzaam wonen en bouwen wordt nogmaals onderstreept in het nieuwe boek 'Duurzaam bouwen met kunststoffen? Natuurlijk.' Tijdens Batibouw 2012 pakt Recticel Insulation uit met haar duurzame isolatieconcepten en –oplossingen.

België voert de wereldranglijst aan wat betreft de productie van kunststoffen en van kunststofproducten per hoofd van de bevolking. Belangrijk hierbij is dat de kunststofindustrie kiest voor duurzame ontwikkeling. Zo is de toekomst van deze dynamische industrietak verzekerd. Kunststoffen zijn onmisbaar om binnenkort meer dan 8 miljard mensen op planeet Aarde te voeden, in menswaardige omstandigheden, zonder dat we onze planeet onleefbaar maken voor de toekomstige generaties.

Herman Raes, Commercieel Directeur van Recticel Insulation en voorzitter van de sectorgroep Bouw van Federplast.be, verwoordt het als volgt: "Ramen en deuren van kunststof beperken het kappen van tropische wouden. In een doorsnee woning wordt bij het gebruik van kunststof isolatiematerialen over een periode van 30 jaar een hoeveelheid energie bespaard die 40 tot 60 keer hoger is dan de energie die nodig was voor het produceren van onze materialen."

Nieuw boek 'Duurzaam bouwen met kunststoffen? Natuurlijk.'
Volgens Herman Raes is 'duurzame ontwikkeling' een groeimarkt voor de kunststofindustrie: "Daarom stelt Federplast.be, als eerste in de wereld, een naslagwerk voor over het duurzaam gebruik van kunststoffen in de bouw. De eigenschappen van deze materialen zijn uiterst geschikt: kunststoffen zijn sterk, licht, gebruiksvriendelijk, weerbestendig en ze hebben een hoge isolatiewaarde. In tegenstelling tot wat dikwijls wordt gedacht, zijn kunststoffen ook duurzaam, zo blijkt." In het boekwerk bevestigt Carolin Spirinckx, projectverantwoordelijke 'Duurzaam wonen en bouwen' bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek VITO: "Een bio-ecologisch bouwmateriaal kàn duurzaam zijn, maar een bouwmateriaal van niet-biologische oorsprong kan dat net zo goed zijn." Zij wordt hierin bijgetreden door To Simons, directeur van Centrum Duurzaam Bouwen: "Het is een groot misverstand dat er over duurzame materialen een eendimensionale lijst zou bestaan, zoals de uitslag van een wielerwedstrijd... Vanuit een emotioneel aanvoelen wordt dikwijls gedacht dat natuurlijke materialen duurzaam zijn, en dat synthetische materialen dat niet zijn. Dat klopt niet.”

Het boek 'Duurzaam bouwen met kunststoffen? Natuurlijk.' bevat vele andere getuigenissen van experts uit de wereld van bouw, milieubeleid en wetenschap, en praktijkvoorbeelden van het duurzaam gebruik van kunststoffen in de bouwsector.