Drukke zomer op de vastgoedmarkt? Niet zonder reden

  BE   17 oktober 2018 Bron: Confederatie Bouw
Drukke zomer op de vastgoedmarkt? Niet zonder reden
De sterke stijging van de huizenprijzen en het hoger aantal verkochte woningen op de vastgoedmarkt, zijn vooral het gevolg van de verlaging van de registratierechten bij aankoop van een bestaande woning. Sinds 1 juni 2018 betalen veel huizenkopers 7 % registratierechten in plaats van de gebruikelijke 10 %. Voorafgaandelijk aan die daling was er terughoudendheid te bespeuren onder kandidaat-kopers. Met een grotere concentratie aan kandidaat-kopers als gevolg tijdens de zomermaanden. Dit heeft de huizenprijzen op de schaarse markt verder opgedreven. De Vlaamse Confederatie Bouw wijst nu op het trage renovatieritme in Vlaanderen. De korting op registratierechten biedt budgettaire ruimte aan kopers die kan helpen om de nodige energetische ingrepen sneller door te voeren.

Niet alle huizen zijn gelijk

De prijzen van flats zijn met 13 % gestegen, die van huizen met 10 % en de prijzen van villaís gingen met 8 % de hoogte in. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat gezinnen steeds meer op zoek gaan naar een energiezuinige compacte woning. De grotere villaís vergen vaak immers een groter renovatiebudget om energie-efficiŽntie te bereiken. En blijken bijgevolg minder in zwang.

Daarbij is het goed te weten dat heel wat woningen in Vlaanderen nog niet beantwoorden aan de doelstelling rond energiezuinigheid. Het aantal vergunningen voor renovatie daalde in 5 jaar tijd met 12 %. De vraag dringt zich daarom op of mensen na de aankoop van hun huis, wel nog voldoende middelen overhouden om de energetische renovatie te bekostigen.

Woningaankopen stijgen, ingrijpende renovaties dalen

Onderstaande grafiek geeft de evolutie weer tussen het aantal transacties op de vastgoedmarkt en het aantal vergunningen voor renovatie. Hieruit blijkt dat kopers vandaag onvoldoende worden aangespoord of onvoldoende middelen hebben om een renovatie uit te voeren.

De Vlaamse Confederatie Bouw vraagt dan ook bijkomende inspanningen van de Vlaamse regering om de toename van het aantal transacties op de vastgoedmarkt om te zetten in bijkomende renovatieactiviteit. Vandaag dienen we ons ervoor te behoeden dat de korting op de registratierechten niet louter leidt tot een tijdelijke verhoging van het aantal woningtransacties. Maar kopers effectief, meer resterend budget biedt om te investeren in de kwaliteit van hun woning.Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo