Verbouwen

Drie klussen aan je huis die eens per jaar moeten gebeuren

Drie klussen aan je huis die eens per jaar moeten gebeuren
Huishoudelijke taakjes, niemand houdt ervan, maar om comfort te blijven ervaren van jouw huis moet het nou eenmaal eens in de zoveel tijd gebeuren. Hopelijk haal jij wekelijks wel een stofzuiger en een paar doekjes door het huis. Er is ook een aantal klussen dat niet wekelijks en ook niet maandelijks gedaan hoeft te worden. Hierdoor heb je snel de neiging om deze klussen te vergeten. Ze zijn echter wel gigantisch belangrijk! Deze drie klussen moeten elk jaar in huis gebeuren!

Het dak ontmossen

Het is eigenlijk bijna niet te voorkomen: na verloop van tijd groeit jouw dak vol met mos. Als je dit te lang laat zitten kan dit schade aan je dak en vervelende lekkages opleveren. Daarom moet je eens per jaar je dak ontmossen. Het ontmossen van je dak kan een gevaarlijke klus zijn. Bovendien moet je exact weten welke schoonmaakmiddelen geschikt zijn voor jouw dak. Het ontmossen van je dak kun je dus het best door een professional laten doen. Deze weet precies wat hij met jouw dak aanmoet en kan het ook nog eens op een veilige manier beklimmen.

Gordijnen wassen

Wedden dat jij je gordijnen nooit wast? Eens in het jaar kan dat helemaal geen kwaad. Het wassen van je gordijnen doe je op het wolwasprogramma van 30 graden. Houd er rekening mee dat je de wasmachine voor maximaal een derde vult. Dit om te voorkomen dat je gordijnen te veel gaan kreuken. Het zou dus kunnen dat je meerdere wasbeurten nodig hebt voor je gordijnen.

Open haard en schoorsteen schoonmaken

Als je een open haard hebt moet deze en de schoorsteen ook jaarlijks gereinigd worden. Veeg eerst de losse as op met een stoffer en blik. De binnenkant van de open haard maak je schoon door een deel azijn in een plantenspuit te mengen met drie delen water. Neem de binnenkant af met een doekje en droog de haard met keukenpapier. De schoorsteen kun je van binnenuit en van buitenaf schoonmaken. Van binnenuit doe je dit met een nylonborstel aan de onderkant van de schoorsteen. Behandeling vanaf buitenaf is iets grondiger, maar moet wel vanaf het dak gebeuren. Je kunt dit dus het best door een professional laten doen. Wel is het regelmatig laten reinigen van je schoorsteen van levensbelang. Een groot deel van de woningbranden wordt veroorzaakt door een vieze schoorsteen. Voer jij deze klussen ook een keer per jaar uit? Zo niet, dan wordt het hoog tijd!

Ook interessant