Verbouwen

Drakensteyn opgeknapt voor Beatrix

Het Nederlandse kabinet trekt 9,5 miljoen uit voor de beveiliging van kasteel Drakensteyn, privébezit van koningin Beatrix. Er komen onder meer hekken, wachthuisjes en camera’s.

Drakensteyn in Lage Vuursche wordt de komende twee jaar gerenoveerd. Aangenomen wordt dat de vorstin, na haar aftreden, terugkeert naar het kasteeltje waar ze als jonge vrouw gelukkig was. Drakensteyn is dringend aan een opknapbeurt toe. Riolering, verwarming, sanitair, keuken, elektrische installatie en beveiliging worden aangepakt. Beatrix betaalt de verbouwing, het rijk draait op voor de beveiliging.

Beatrix kocht het zwaar verwaarloosde achtkantige kasteeltje plus landgoed, op luttele kilomers van paleis Soestdijk, in 1959, toen ze nog studeerde. Het werd destijds voor veel geld aan haar wensen aangepast.

Vier jaar later nam Beatrix er haar intrek. In 1965 werd ze wandelend in de tuin betrapt met prins Claus. Eenmaal getrouwd, gingen ze er wonen, later kwamen de drie zoons erbij. Het gezin was er gelukkig en kon er een redelijk gewoon leven leiden. Sinds de verhuizing naar Den Haag in 1981 is het kasteel alleen voor logeerpartijen gebruikt. Claus kwam er nog wel eens, als hij zich een paar dagen wilde terugtrekken.