Algemeen

Draaibare woning op piepschuim

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) heeft een testwoning gebouwd die kan bewegen en zich per seizoen aanpast aan de veranderende weersomstandigheden. Aanstaande maandag gaat de proef ‘draaien.’ De woning is voorzien van zogenoemde actieve gevels en staat op piepschuim in een betonnen bak. Door de bak te vullen met water, gaat het huis drijven en kan deze door één persoon met de hand worden gedraaid.
De nieuwe testwoning, die in enkele maanden is gebouwd, is draaibaar gemaakt om de invloed van het weer op de gevels te kunnen meten. De oriëntatie van een gebouw heeft namelijk grote invloed op de warmtevraag en het binnencomfort. Dit komt vooral door de sterk wisselende hoeveelheid zonnewarmte die de woning binnenkomt. ECN heeft de woning daarom voorzien van verschillende soorten gevelpanelen die actief reageren op deze veranderende omstandigheden. Het wil daarmee onderzoeken welke gevels het bewonerscomfort verbeteren en tegelijkertijd energie besparen. De woning is vierkant en bevat vier ruimten, twee op de begane grond en twee op de eerste verdieping. In elke ruimte wordt een andere gevel getest. Het huis zal enkele keren per seizoen worden gedraaid.

Computer als bewoner
Om te kunnen nagaan of de woning inderdaad energie bespaart en toch comfortabel is, moet het huis bewoond worden. De eerste bewoner zal een computer zijn en geen mens. Projectcoördinator Fans Koene van ECN: ‘De verschillen tussen individuele bewoners zijn zó groot, dat het moeilijk is om te bepalen of de gevel goed of slecht presteert. Daarom hebben we gekozen voor een computer als bewoner.’ De computer simuleert volgens ‘normale’ patronen warmteproductie van personen, huishoudelijke apparatuur en verlichting. Ook spuit de computer CO de lucht in om het binnenklimaat na te bootsen. Vervolgens zal hij van tijd tot tijd het raam open zetten om frisse lucht binnen te laten. De eerste resultaten van de proef worden over enkele maanden verwacht.
Build for Life