Domotica

Draadloze apparatuur is in opkomst in zorginstellingen

Een steeds groter deel van de werkzaamheden van personeel in zorginstellingen wordt uitgevoerd door draadloze apparatuur. Miele Professional verwacht bijvoorbeeld dat zorginstellingen de komende jaren omschakelen van een grootkeuken naar een decentrale keuken en een wasserij in huis. Miele biedt hiervoor afwas- en wasautomaten voor kleinschalig wonen, die sneller en zuiniger werken dan huishoudelijke apparatuur.

Bosch Security Systems voorziet in draadloze en flexibele detectoren waarmee het personeel patiënten of bewoners kan lokaliseren terwijl zij zich vrij bewegen in de instelling. Hier kunnen ook zaken als een valdetector ingebouwd worden. Een andere manier om de zorgvraag te verkleinen is mensen langer thuis te laten wonen. Bosch produceert hiervoor een personenalarmeringsapparaat waarmee direct contact tussen cliënt en alarmcentrale mogelijk is.

Volgens Electrolux is de belangrijkste trend de verschuiving naar zorg en voeding naar behoefte. Mensen bepalen zelf wat ze waar en met wie willen eten. Ook ontkoppeld koken is in opmars. Daarbij wordt gekozen voor grotere productiekeukens met kleine satellietkeukens waar de front-finishing plaatsvindt.

Gebaseerd op: ZorgInstellingen