Algemeen

Douche met zonverwarmd water

De afgelopen weken hebben we allemaal volop kunnen genieten van het zonnetje. Meestal sta je er niet bij stil dat deze zon niet alleen een mooie bruine huid geeft, maar ook een ideale energiebron kan zijn om bijvoorbeeld het tapwater (douche- of afwaswater) te verwarmen. Dit kan met een zonneboiler. Met deze boiler kan een gemiddeld huishouden op de helft van de energie besparen die per jaar nodig is om dit tapwater te verwarmen. Maar hoe werkt een zonneboiler nou precies?

Een zonneboiler bestaat uit een collector en een voorraadvat. De zonnecollector is een bak waar een donkergekleurd buizenstelsel doorheen loopt, die wordt afgedekt met een transparante glazen plaat. Door de donkere kleur van de buizen wordt de vloeistof die door de buizen wordt gepompt, verwarmd door de zonnestralen. Dit principe werkt niet alleen in de zomer maar ook in de winter. De zon hoeft maar een aantal uur per dag te schijnen om de vloeistof voldoende te verwarmen. Door de zonnestralen kan het water tot wel 90 graden verwarmd worden. De werking van een zonnecollector is te vergelijken met een tuinslang die al een aantal uren in de zon ligt. Een standaard zonnecollector is ongeveer 3 vierkante meter groot en wordt meestal op het dak geplaatst. De ideale hellingshoek is tussen de 30 en 60 graden en de beste richting is tussen het zuidoosten en het zuidwesten. Zo benut je het zonlicht optimaal. De verwarmde vloeistof wordt opgevangen in een voorraadvat.

Als je nu ergens in huis de warmwaterkraan aanzet dan loopt het koude aanvoerwater via een warmtewisselaar via dit voorraadvat en wordt zo verwarmd. Daarna gaat het naar bijvoorbeeld de combiketel en die controleert of de temperatuur goed is. Is dit niet het geval dan verwarmt hij het nog extra bij. De vloeistof uit de zonneboiler wordt dus nooit zelf gebruikt. En dat is een hele geruststelling in verband met legionellabesmetting.

Er zijn ook systemen die zowel het tapwater als het cv-water voorverwarmen. Daarmee kun je dus nog meer energie besparen. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee. Een beetje boiler heeft zich dus in een aantal jaren alweer terugverdiend. Maar dat is niet het belangrijkste. Door het voorverwarmen bespaar je gas. Gas is een fossiele brandstof. Bij het verbranden van gas komt CO2 vrij. Juist dit CO2 is veroorzaker van het broeikaseffect. En dat is natuurlijk slecht voor het milieu. Een ander voordeel is dat zonlicht een natuurlijke, onuitputtelijke energiebron is. Dus als je binnenkort in de zon lekker aan het bruinbakken bent, denk dan ook even aan die afwas die je ook had kunnen doen met behulp van hetzelfde zonnetje.