Douanetoren in Brugge volgens Isofinish concept gerenoveerd

  BE   14 oktober 2013 Bron: Wienerberger
Douanetoren in Brugge volgens Isofinish concept gerenoveerd
De aftandse douanetoren met magazijn aan de sluis tussen de Brugse Ringvaart en het Boudewijnkanaal mag weer gezien worden. De vijf bouwlagen hoge toren werd uitgekleed tot op de binnenmuur, kreeg een enveloppe van isolatie en een nieuwe buitenschil in Façatile kleipannen. In combinatie met de uitstekende raamkaders in Cortenstaal geven die het gebouw een beeldbepalend karakter. Het aanpalende magazijn werd gesloopt en vervangen door twee lagere volumes, afgewerkt met de expressieve Terca Hectic gevelsteen, Cortenstaalpanelen en een lange gordijngevel. Welkom in het Notariaat aan de Sluis.

Voor de transformatie tot notariaat bleef de bestaande toren behouden omdat een vervangende nieuwbouw, gezien het ruimtelijk uitvoeringsplan, minder hoog mocht gaan. De nieuwe volumes dalen af naar respectievelijk drie en twee bouwlagen. De trap van het middengedeelte werd hoger doorgetrokken zodat hij dienst kan doen als brandtrap voor de toren. De toren zelf werd bloot gemaakt tot op het binnenspouwblad, waarop architect Filip Verbeke een doorlopende isolatie op een houten draagstructuur liet aanbrengen. Om dure ingrepen aan deze muur te vermijden, plaatste hij de ramen in de bestaande gevelopeningen. Met het oog op de gewenste ritmiek die per verdieping varieert, werden bij de afwerking twee extra ‘ramen’ gecreëerd die zijn ingevuld met een geëmailleerde glasplaat.

Nieuwe buitenschil in Façatile kleipannen

Gezien de vele ramen drong een gevelbekleding in klein formaat zich op om economisch te kunnen werken. De keuze voor de Façatile kleipan van Koramic was snel gemaakt. Het vlakke aspect van de kleipan en de plaatsing op een houten lattenstructuur die gemakkelijk uit te vlakken is, boden de architect de mogelijkheid om de massieve toren die hij in gedachten had te realiseren. Het duurzame keramische materiaal voegt zich in de industriële omgeving en geeft het notariskantoor esthetisch schwung. De kleur versterkt de massiviteit van het volume.

Architect Verbeke stak veel tijd in de raamdetaillering. Op het metselwerk werd een houten kader geplaatst, waartegen het raam werd geïnstalleerd. Het frame in Cortenstaal is dan in het houten kader geschoven en er op vastgeschroefd. Het Cortenstaal is amper 3 mm dik maar doordat het boordje is omgebogen, oogt het massiever, kwam er bovenaan en onderaan een druiplijst tot stand en is het geheel steviger. Slabben in epdm achter de kleipannen garanderen de water- en winddichtheid. Een luchtspouw, onderaan ingevuld met gaas tegen het ongedierte, creëert een constante luchtstroom. De hoeken zijn perfect recht dankzij het gebruik van de aluminium hoekprofielen uit het Façatile-aanbod. De sluis heeft een nieuwe baken.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo