Architectuur

Dossier Gemeenschapscentra: een dorpshuis in Loker

In onze reeks rond de Vlaamse Gemeenschapscentra belichten we vandaag het opvallende gemeentecentrum in het West-Vlaamse Loker, een ontwerp van het Amsterdamse Koehler Architects.
Loker is een kleine deelgemeente van het West-Vlaamse Heuvelland, zonder noemenswaardige culturele of architecturale bagage. Het rurale karakter overheerst de omgeving, met landbouwbedrijven die her en der verspreid staan in het heuvellandschap. De gemeente Heuvelland engageert zich om in elk van zijn acht fusiegemeenten een gemeenschapscentrum te bouwen, weliswaar van bescheiden omvang en perfect op maat van de lokale verenigingen. Toen Loker aan de beurt was, deed het gemeentebestuur een beroep op de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester. Het Nederlandse Marc Koehler Architects kwam als winnaar uit de bus met een ontwerp voor een vederlicht gebouw, een brede, gevouwen overkapping met gevels van glas.

Een ‘dorpshuis’ voor het lokale verenigingsleven

De gemeente Heuvelland hanteerde bij de planning van het nieuwe gemeenschapscentrum een visie die diametraal stond tegenover die van Heist-op-den-Berg, die in onze vorige aflevering aan bod kwam. In plaats van een theatertechnisch hoogstaand cultuurcentrum met regionale uitstraling, koos zij voor een eerder bescheiden centrum op maat van de gemeente. Een ‘dorpshuis’ als het ware. Omdat de gemeente van mening is dat het landschap deel uitmaakt van hun “regionale identiteit”, drongen ze in de briefing voor de Open Oproep aan op authenticiteit en op samenhang met de sobere heropbouwarchitectuur die eigen is aan de streek, zonder daarom in te boeten aan vooruitstrevendheid.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be

Ook interessant