Architectuur

Dordrecht schrijft prijsvraag voor jonge architecten uit

De gemeente Dordrecht geeft jonge architecten de kans om een voorstel te maken voor de inrichting van een deel van de nieuwe wijk De Stadswerven. Dit gebeurt in het kader van Europan 8, een prijsvraag voor jonge architecten. Het college van B&W heeft 60.000 beschikbaar gesteld voor deelname.

De stadswerven
De Stadswerven komt op de plek, waar de scheepsbouw jarenlang een belangrijke plaats innam in Dordrecht. De Stadswerven kenmerkt zich, mede door de mogelijke vestiging van een nieuw theater, door variatie van voorzieningen en woningen en binding met het water. De uitwerking heeft zich de afgelopen tijd met name toegespitst op het Energiehuis, het Watertorenterrein, Nautisch kwartier “ De Stadswerf” en Theater / hotel / congrescentrum. Deze wijk word tevens aangesloten op een ring van Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) en moeten er zo’n 1.000 openbare parkeerplaatsen komen. Bovendien worden in deze nieuwe wijk naar verwachting 1.600 woningen gebouwd.

Het bijzondere van de prijsvraag is dat de gemeente verplicht is zich in te spannen om het winnende ontwerp te laten uitvoeren. Begin volgend jaar zijn de winnaars bekend en in juni 2006 is er een eindmanifestatie voor de 700 deelnemers. Deze wordt mogelijk in Dordrecht gehouden.

Voor meer informatie zie www.stadswerven.nl