Algemeen

Doe mee aan de strijd tegen asbest

Doe mee aan de strijd tegen asbest
Foto: Tony Rich
De Asbestos Disease Awareness Organization (ADAO) zet haar wereldwijde campagne voor het elimineren van asbest voort met de wereldwijde asbestbewustzijnsweek (Global Asbestos Awareness Week, GAAW) in de week van 1 tot 7 april 2016. De GAAW is bedoeld om het bewustzijn van asbest te vergroten en gemeenschappen te onderwijzen om asbestziekten te voorkomen, in de hoop dat steeds meer landen het gebruik ervan gaan verbieden. Het is een bekend feit dat asbest nog steeds over de hele wereld gewonnen, geïmporteerd en gebruikt wordt in zowel ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen, ondanks het feit dat asbest bevestigd is als kankerverwekkende stof voor de mens. De verwoestende gezondheidsproblemen en ziekten die worden veroorzaakt door blootstelling aan asbest leveren veel kosten op voor de maatschappij en een ongelooflijk pijnlijke ervaring voor de personen en gezinnen die erdoor worden getroffen.

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat per jaar 107.000 werknemers over de hele wereld overlijden aan een door asbest veroorzaakte ziekte, oftewel 300 sterfgevallen per dag. Slechts 55 landen hebben asbest verboden en daarom worden er nog elke dag werknemers aan blootgesteld, met potentieel levensbedreigende gevolgen.

ADAO zet zich volledig in voor verbetering van deze statistieken en is actief bezig om door asbest veroorzaakte ziekten te voorkomen en te elimineren. De ADAO is in 2004 medeopgericht door Linda Reinstein, die na de vroegtijdige dood van haar man door een mesothelioom activiste werd op dit gebied. Ze is nu voorzitter en CEO van de organisatie en zet zich in voor het samenbrengen van personen die getroffen zijn door asbestziekte en het vinden van een oplossing voor het probleem. Ze vertelt: "Verenigde stemmen en acties zijn van cruciaal belang voor het beëindigen van de door de mens veroorzaakte asbestramp. We moeten doorgaan met het opbouwen van een wereldwijde gemeenschap van steun en hoop."

Onmiddellijk na afloop van de GAAW houdt ADAO de 12e jaarlijkse conferentie voor bewustwording en preventie van asbestziekten in Washington DC, van 8 tot 10 april 2016.

Voor meer informatie gaat u naar www.asbestosdiseaseawareness.org

Ook interessant


Build for Life