Wedstrijden en awards

Dit zijn de 8 beste buurtprojecten van België

Dit zijn de 8 beste buurtprojecten van België
Buurtontwikkelaar Matexi heeft opnieuw zijn jaarlijkse Matexi Award uitgereikt aan de meest groene en verbindende buurtinitiatieven van België. In aanwezigheid van vicepremier Vincent Van Peteghem werd een prijzenpot van € 20.000 – een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar – verdeeld onder lokale projecten. Dankzij de bijna 140 inzendingen en de meer dan 5.000 uitgebrachte publieksstemmen werd het een echte recordeditie.

In Brussel werden donderdagavond 24 november acht verbindende en groene buurtprojecten in de bloemen gezet met een Matexi Award. De prijzen werden uitgereikt door Gaëtan Hannecart, juryvoorzitter en voorzitter van het Investeringscomité bij Matexi, in aanwezigheid van vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Bijna 140 projecten uit heel België namen deel aan deze zevende editie – een record. Daarvan haalden uiteindelijk twintig buurtinitiatieven de shortlist voor een award, gelijk verdeeld tussen initiatieven van openbare besturen en van particulieren. De vakjury koos uit beide groepen telkens een winnaar in de categorieën “Meest verbindende buurtinitiatief” en “Groenste buurtinitiatief”. Elke prijs is goed voor een bedrag van € 3.000.

Naast de vier juryprijzen kon het publiek op zijn favoriete inzendingen stemmen. Dit jaar werden online meer dan 5.000 stemmen uitgebracht voor de publieksprijzen – ook dat is een absoluut record in de geschiedenis van de Matexi Award. De vier publiekswinnaars winnen elk 2.000 euro. De volledige prijzenpot heeft een totaalwaarde van 20.000 euro, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

“Voor ons draait buurtontwikkeling fundamenteel rond het samenbrengen van mensen, om op die manier hechte gemeenschapsvorming te stimuleren”, vertelt Olivier Lambrecht, CEO van Matexi. “Dat doel integreren wij planmatig en consequent in onze woonbuurten - bijvoorbeeld door rekening te houden met verbindend groen, speelpleinen of andere ontmoetingsplekken. De laureaten van de Matexi Award zijn dan ook een grote inspiratiebron voor ons, en een bevestiging dat de wens naar meer verbinding en groen sterk leeft onder de bevolking.”


“Buurten en wijken zijn het kloppend hart van onze steden en gemeenten”, vertelt vicepremier Vincent Van Peteghem. “En dat hart klopt op het ritme van buurtbewoners die zich vrijwillig inzetten voor een levendig verenigingsleven, gezonde sportclubs en veilige en groene speelomgevingen. Dat dagelijkse engagement verdient alle steun en ik ben dan ook heel blij dat Matexi daar mee zijn schouders onder zet. Ik wil daarom niet enkel de laureaten, maar álle kandidaten hartelijk feliciteren. Hun persoonlijke inzet maakt het leven van vele duizenden mensen socialer, gezonder en veiliger.”


De juryprijzen werden toegekend aan de volgende projecten:

Juryprijs voor meest verbindende buurtinitiatief van een (boven)lokaal bestuur – De Bouwdoos (Vlaamse Ardennen), een project dat het gemeenschapsgevoel in dorpskernen versterkt door onderbenutte dorpspleinen te laten heropleven aan de hand van een bouwdoos vol zit-, speel- en groenelementen.

Dit zijn de 8 beste buurtprojecten van België
De Bouwdoos (Vlaamse Ardennen)

Juryprijs voor meest verbindende particuliere buurtinitiatief – Girls Make the City (Brussel), een initiatief van ZIJkant vzw dat ervoor wil zorgen dat jonge vrouwen zich meer thuis voelen in de Brusselse publieke ruimte, die vandaag nog een zeer mannelijke stempel draagt.

Juryprijs voor groenste buurtinitiatief van een lokaal bestuur – Parc Temporaire ‘Mediapark’ (Brussel), een tijdelijk opengestelde groenzone op de site van het toekomstige Mediapark, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten door middel van sport, workshops, voorstellingen, concerten en veel meer.

Juryprijs voor groenste particuliere buurtinitiatief – #DeStrandhelden (Oostende), een project om strandgangers te mobiliseren in de strijd tegen zwerfvuil.

Het grote publiek riep de volgende projecten uit als winnaars:

Publieksprijs voor meest verbindende buurtinitiatief van een lokaal bestuur – Buurtmoestuintjes (Mechelen), hoe groenten telen in de tuin van een woonzorgcentrum buren en senioren verbindt over generaties heen.

Dit zijn de 8 beste buurtprojecten van België
Buurtmoestuintjes (Mechelen)

Publieksprijs voor meest verbindende particuliere buurtinitiatief – Strombeach (Strombeek-Bever), Een zomerstrand maakt van het gemeenteplein een (h)echt gemeenschapsplein.

Publieksprijs voor groenste buurtinitiatief van een lokaal bestuur – Vorselaar breekt uit, Een onthardingswedstrijd zorgt ervoor dat buren enthousiast de handen in elkaar slaan om hun straat te vergroenen.

Dit zijn de 8 beste buurtprojecten van België
Publieksprijs voor groenste particuliere buurtinitiatief – #DeStrandhelden (Oostende), een project om strandgangers te mobiliseren in de strijd tegen zwerfvuil.

Meer informatie is terug te vinden op www.matexi-award.be.

Ook interessant