Algemeen

Digitale communicatie krijgt zelfde waarde als brief

ISPA, de vereniging van internetproviders die 97 procent van de internetmarkt in België vertegenwoordigt, lanceert tegen het einde van het jaar het platform Ispatrust. Dat moet ervoor zorgen dat de digitale communicatie tussen bedrijven en consumenten dezelfde wettelijke waarde krijgt als een gewone per post of per fax verzonden brief.

Ispatrust is een onafhankelijk en neutraal platform, benadrukt ISPA. Het biedt de verschillende spelers op de markt van beveiligde berichtenuitwisseling de mogelijkheid de bestaande interoperabiliteits- en neutraliteitskwesties op te lossen. Meteen wordt de markt voor dergelijke berichtendiensten veel groter.

Voor veel bedrijven en consumentenmarkten is de e-mail het voornaamste communicatiemiddel geworden. Ook het belang van andere vormen van digitale communicatie zoals sms neemt toe. 'Dat belet niet dat men nog altijd geneigd is naar papier te grijpen, als het gaat om heel belangrijke communicatie', stelt ISPA-voorzitter Jean-Philippe Schepens. De reden is volgens Schepens dat brieven, faxen en gedrukte documenten al langer bestaan en daardoor een grotere legale draagkracht hebben dan hun digitale tegenhangers.

Bovendien kan men zich in de bedrijfswereld nog niet voorstellen dat men een contract of een factuur per e-mail zou verzenden of een orderbevestiging per sms. Dat heeft vooral te maken met de onzekerheid over de identiteit van de verzender of de ontvanger. Bovendien bestaat de kans dat er werd geknoeid met de boodschap. Net die factoren staan volgens Schepens de doorbraak van e-business en e-government in ons land in de weg.

Het Ispatrust-platform, dat gesponsord wordt door een aantal ISPA-leden, verschaft internetgebruikers een middel om zich onmiskenbaar te identificeren in de digitale wereld. Ook zorgt het ervoor dat er niet kan worden geknoeid met de boodschappen die zij verzenden of ontvangen. Dat betekent dat facturen niet meer afgedrukt hoeven te worden. Ook bestelformulieren kan men on line invullen zonder risico op fraude. Het platform kan ook bijzonder doeltreffend zijn tegen ongevraagde en ongewenste e-mails of spam.

'Toch verandert het initiatief niets aan het opzet van ISPA. Die behartigt als onafhankelijke organisatie zonder winstbejag de belangen van de internet service providers. Ook Ispatrust blijft de rol vervullen van onafhankelijk, neutraal en open schakelbord voor een officiële communicatie op industrieel niveau', zegt Schepens die ook de overheid bij het platform wil betrekken.
Build for Life