Vloerbekleding

Deze vloerkleden zien we in 2024 terug in huis

Deze vloerkleden zien we in 2024 terug in huis
Hoewel het jaar al even is begonnen, is het zeker nog niet te laat om naar de laatste woontrends voor thuis te kijken. Veel mensen gebruiken de eerste weken van het jaar om hun interieur een makeover te geven.

Wanneer je ook wel toe bent aan verandering, maar niet al te veel tijd, geld en energie wil steken in een make-over is het aan te raden om een of meerdere nieuwe vloerkleden aan te schaffen. Met een vloerkleed kun je de complete sfeer in een ruimte namelijk veranderen. In dit artikel geven we je een paar tips over vloerkleden die hip en happening zijn voor 2024.

Ga voor een vloerkleed van Scandinavisch design

Ook dit jaar zijn er weer genoeg vloerkleden, stijlen en trends waar je uit kunt kiezen. Wat we in ieder geval zien is de tijdloze Scandinavische stijl; zowel voor vloerkleden als voor een volledig interieur. Vloerkleden binnen deze stijl herken je aan de eenvoud en de hoge functionaliteit. Meestal zijn de kleuren redelijk neutraal en wordt er veel gebruikgemaakt van natuurlijke tinten en lichte kleuren, zoals wit, grijs en lichtblauw. Dit soort kleuren passen goed bij lichtgekleurd hout; iets dat we vaak zien bij dit soort inrichtingen.

Het grote voordeel van een vloerkleed van Scandinavisch is dat het heel goed past in verschillende soorten inrichtingen. Kies bijvoorbeeld voor een laagpolig beige vloerkleed met een mooie print en je zal zien dat zo’n vloerkleed goed past in een Scandinavisch interieur, evenals in een moderne, landelijke en meer bohemian inrichting. Kijk goed naar de rest van de kleuren in huis wanneer je een Scandinavisch vloerkleed koopt, zodat alles mooi bij elkaar aansluit.

Vintage vloerkleden zijn helemaal terug van weggeweest

Naast Scandinavische ontwerpen zien we in 2024 weer een andere trend terug: de trend van vintage vloerkleden. Vintage is sowieso een stijl die we dit jaar veelvuldig in huis terug gaan zien. Door te gaan voor een vloerkleed met een vintage look heb je al een goede basis te pakken voor deze trend. Nu vraag je je misschien af wat een vintage vloerkleed zoal kan zijn. Meestal betreft dit kleden die bestaan uit een of meerdere kleuren en mooie prints.

Dit kunnen échte vintage vloerkleden zijn van minstens 20 tot 30 jaar oud, maar ook nieuwe exemplaren met een vintage look. Een echt vintage vloerkleed herken je aan de charmante uitstraling en plekken van slijtage. Dit soort kleden komen vaak uit andere landen en culturen. Denk bijvoorbeeld aan een mooi oud Perzisch vloerkleed in huis. Ga je liever voor een kleed dat net zo mooi is, maar dat geen slijtageplekken heeft? Kies dan voor een nieuw vloerkleed met een vintage look.

Ronde vormen blijven: ga voor een ovaal vloerkleed

Als er een soort vloerkleed is dat niet mag ontbreken aan deze lijst, dan is het wel de trend van de ronde vormen. In het afgelopen jaar zijn organische vormen, zoals ovale meubels en kleden, een echte musthave geweest in huis. Je raadt het al: voor 2024 is dat niet anders. Dit jaar zien we vooral veel decoratie en accessoires in ronde vormen, waardoor de keuze voor een ovaal vloerkleed ontzettend goed past. Ronde vloerkleden zien er niet alleen te gek uit; ze geven een ruimte een totaal andere look.

Zo zorgen ze er onder andere voor dat je inrichting ‘zachter’ lijkt, wat een van de grootste redenen is om te kiezen voor een ovaal vloerkleed. Wat daarbij mooi meegenomen is, is dat ronde vormen er al gauw voor zorgen dat een ruimte groter is dan het lijkt. Dat komt doordat de afgeronde randen de rechte lijnen van de kamer breken, waardoor de ruimte optisch groter is. Er zijn verschillende soorten ronde vloerkleden te koop, zoals wollen, jute, vintage en Scandinavische vloerkleden.

Fluffy vloerkleden voor extra warmte en zachtheid

Tot slot nog een stijl vloerkleed waar je vooral in de koudere maanden erg blij van gaat worden: fluffy vloerkleden. In de afgelopen jaren zien we sowieso steeds meer fluffy materialen in huis. Zo is teddystof een heel fijn materiaal dat we al een hele tijd gebruiken voor banken, stoelen, kussens en zelfs voor kleding. Ook voor vloerkleden blijkt het de ideale stof te zijn, omdat het heerlijk zacht aan je voeten voelt en omdat het er extra gezellig uitziet.

In 2024 heb je dan ook de keuze uit verschillende soorten fluffy vloerkleden. Dit soort vloerkleden geven je interieur direct een sfeervolle boost en kunnen gebruikt worden in iedere kamer. Ze zijn bijvoorbeeld een echte musthave in de woonkamer, maar mogen eigenlijk in de slaapkamer ook niet ontbreken. Naast teddystof kun je hierbij gaan voor een wat grovere fluffy stof voor extra zachtheid en warmte. Voor welke stijl vloerkleed ga jij dit jaar?