Interieur

Design is meer dan enkel een mooie sofa

Het Industrial Design Center (IDCC) van Howest brengt vrijdag 26 oktober, vanaf 19 uur, voor het eerst 400 West-Vlaamse bedrijven en designers samen in een netwerkevent. Aanleiding is niet alleen de beurs Interieur 2012, maar ook het vijftienjarig bestaan van de masteropleiding Industrieel ontwerpen en het tienjarig jubileum van de professionele bacheloropleiding Industrieel productontwerpen die overigens een unieke opleiding is in Vlaanderen. ‘Wij willen tonen dat design meer is dan enkel mooie objecten creëren. Design is ondernemerschap. Het is een maakindustrie. Al onze alumni - en dat zijn er uiteindelijk meer dan 400 - zullen aanwezig zijn en tijdens het event ligt de nadruk op het maken van objecten en op het industrieel productontwerpen. Kortom, design is meer dan een exclusief bankenstel,’ vertelt Howest-opleidingscoördinator Ronald Bastiaens. Interieur 2012 anders bekeken.

Het alumni-event legt de spotlight op de mensen die de motor zijn van de maakindustrie. Design is zowat het synoniem van exclusieve ontwerpen, maar het Industrial Design Center wil de andere kant van design tonen. Hoe komt een ontwerp tot stand? Hoe wordt het gemaakt en wat precies betekent ontwerpen voor de industrie? Allemaal vragen waarop het alumni-event een antwoord probeert te geven.

Elk jaar studeren ruim 80 ontwerpers af aan het Industrial Design Center van Howest. Die bachelors en masters Industrieel (product)ontwerpen komen terecht in de meest uiteenlopende bedrijven en sectoren, waar zij steevast de boodschap van innovatie uitdragen. Dat varieert van subtiele productoptimalisaties tot ambitieuze ontwerpprojecten. Hun namen en gezichten zijn bij een designminnend publiek niet bekend. Toch werken ze, vaak achter de schermen, bij grote merken en bedrijven aan de producten die jij en ik misschien wel dagelijks gebruiken. Zij zijn zelfs de motor van het West-Vlaamse designgebeuren. In het Industrial Design Center van Howest, Marksesteenweg 58 in Kortrijk, loopt nog tot 31 oktober de Alumni Expo 2012. Deze week alleen al waren er ongeveer duizend bezoekers.

De alumni-expo toont wat de Howest-ontwerpers sinds hun afstuderen gerealiseerd hebben.In het Industrial Design Center krijg je een overzicht van een 30-tal producten, waarin de Howest-ontwerpers een belangrijke rol hebben gespeeld. Diverse sectoren zoals designverlichting, gebruiksvoorwerpen en andere industriële producten komen aan bod.



Bachelor en master
Tijdens de laatste tien jaar is er heel wat veranderd in het hoger onderwijslandschap. De bachelor-master omvorming heeft strengere eisen gesteld aan de masteropleiding wat onderzoek en academische vorming betreft. Dat heeft geleid tot de afstudeerrichting Industrieel productontwerpen (IPO) op het niveau van een professionele bachelor, die de nood aan een meer professionele productontwerper heeft ingevuld.


Door een continue wisselwerking, zowel in de bachelor- als in de masteropleiding, tussen de studenten, de alumni en het beroepenveld zijn de afstuderende Industrieel (product) ontwerpers nog sterker dan voordien direct inzetbaar in de industrie om innovatieve producten van de toekomst te ontwerpen.

Om het vijftienjarig bestaan van Industrieel (product) ontwerpen extra glans te geven, pakt Howest dit jaar uit met het werk van studenten en alumni.

Aan de alumni-expo nemen de volgende bedrijven deel:

4ZA, Aliplast, Allocacoc, APPE, Atohms, Barbecook®, Barco, Barco LiveDots, Betafence, Brustor, Cortina, Deceuninck, Durlet, Elevenfeet, Enthoven Associates, ETAP, FORDESIGN, Globetrade, Glorious Lou, GreenPan, Haelvoet, Houtbuigerij G. Desmet, Howest Industrial Design Center, JVMID, Lirio by Philips, M.Ve, Modular Lighting Instruments, Novy, Pilipili, Recticel – bedding, Ridley, Savic, Sobinco, SpanoTech, TAL, TE connectivity, Thule, TP Vision Belgium, UMBROSA, Vitalo.
Meer dan 650 bachelor- en masterontwerpers studeerden in het verleden af aan Howest en zij creëren de producten die ons dagelijks omringen. Tijdens de alumni-expo toont Howest een selectie van 50 producten, realisaties van 50 alumni in samenwerking met bedrijven.

Wie tijdens Interieur 2012 de alumni-expo bezoekt in het Industrial Design Center van Howest, kan tegelijk de sfeer van de ontwerpstudenten opsnuiven of een begeleide rondleiding aanvragen in het gebouw door een mailtje te sturen naar info@industrialdesigncenter.be. Tijdens Interieur worden de bezoekers met een Audi netjes afgehaald en naar de alumni-expo gebracht. In de auto geeft de iPad je al een extra voorsmaakje.