Algemeen

Design Award voor Hogeschool West-Vlaanderen

De masteropleiding Industrieel Ontwerpen van de Hogeschool West-Vlaanderen (HOWEST) heeft de eerste plaats behaald in de Europese finale van de Design Management Europe Award (DME Award). In de categorie ‘non profit’ nam HOWEST het in de finale onder andere op tegen Stichting Interieur, een andere Kortrijkzaan, die tweede eindigde. Gisterenavond nam Frederik D’hulster, coördinator van de opleiding Industrieel Ontwerpen, de prijs in ontvangst tijdens het Designfestival van Cardiff.

Prijs voor strategisch gebruik van design in organisaties

De Design Management Europe Award (DME Award) bekroont de organisatie of het bedrijf dat op een succesvolle manier design heeft toegepast als oplossing voor zijn strategische uitdagingen. Het is een erkenning voor het management dat er in slaagde design om te buigen tot een commercieel succes en dat ervoor zorgde dat alle lagen van de organisatie ervan doordrongen zijn. Hierin verschillen de DME awards van andere designprijzen, die meestal aan een product worden toegekend. In België zijn Design Vlaanderen en Designregio Kortrijk de promotoren van het Design Management Europe Network, de organisatie die de DME Awards uitreikt.

Hogeschool West-Vlaanderen wint award in categorie ‘non-profit’

Dit jaar werden in totaal 39 bedrijven genomineerd in 7 categorieën. De Hogeschool West-Vlaanderen liet in de categorie ‘non-profit organizations’ de 4 andere genomineerden - Stichting Interieur (België), Stad Amsterdam (Nederland), National Patient Safety Agency NHS (UK) en RATP (Frankrijk) - achter zich, en werd geloofd om ‘het beste management van design in een publieke of non-profit organisatie binnen Europa’. Deze erkenning is uniek voor een hoger onderwijsinstelling in Vlaanderen. De jury had vooral aandacht voor de multidisciplinariteit van het opleidingsprogramma en beklemtoonde dat de Hogeschool op deze manier een voorbeeld stelt voor gans Europa. In het juryrapport werd ook verwezen naar het uitzonderlijke feit dat een relatief kleine organisatie als de Hogeschool West-Vlaanderen blijk geeft van een dergelijk onderwijsniveau.

Design management in het hoger onderwijs?

Het departement PIH van de Hogeschool West-Vlaanderen (Kortrijk) biedt reeds 13 jaar een gezonde mix van design en technologie aan via – voor Vlaanderen - unieke ontwerpopleidingen, zowel op professionele bachelor- (voorheen: graduaat) als op masterniveau (industrieel ingenieur). De basisfilosofie van deze opleidingen vertrekt van het feit dat technologische innovatie en design niet zonder elkaar kunnen en dat beide doorheen het ontwerpproces via een integrale aanpak benaderd moeten worden. Deze visie wordt door de opleidingen tot industrieel (product)ontwerper niet alleen geïntegreerd in het onderwijsconcept, maar ook de inrichting van hun gebouw, de talloze multidisciplinaire projecten (zowel nationaal als internationaal) zijn hier van doordrongen.

Hoger onderwijs, bedrijven en design management

Heel wat bedrijven (o.a. Philips, Deslee Clama, Televic, Illuxys, Umbrosa, Bekaert) stapten reeds in een internationaal project van de Hogeschool West-Vlaanderen waarbij studententeams van verschillende opleidingen (industrieel ontwerpen, elektronica, elektromechanica…), van over gans Europa, zich gebogen hebben over een concreet innovatieprobleem. De multidisciplinaire aanpak resulteerde in een aantal innovatieve, bruikbare oplossingen voor de problemen. De flexibele uitbreidingsmogelijkheden van de Kortrijk Xpo-hallen is een goed voorbeeld.

De link tussen de ontwerpopleidingen en de industriële wereld op het gebied van onderzoek en dienstverlening wordt gelegd door de expertisecel Industrial Design Center (IDC) van de Hogeschool West-Vlaanderen. Prominente bedrijven als Liften Coopman, Proctor & Gamble, Modular en Delta Light werkten reeds succesvol samen met de onderzoeksgroepen van het IDC. Ook de afgestudeerde productontwerpers dragen de geïntegreerde designvisie uit tot in de vele kleine, middelgrote en grote bedrijven in Vlaanderen.

Belang van de DME Award voor de Hogeschool West-Vlaanderen

Deze Europese award is voor de opleidingsteams een extra stimulans om dezelfde koers te blijven varen en hun integrale designvisie te blijven verkondigen aan de bedrijfswereld. 90% van alle ontwerpopdrachten van de studenten lopen reeds in samenwerking met de industrie De win-win situatie voor beide partijen is duidelijk. Bedrijven worden geconfronteerd met de integrale aanpak en de multidisciplinaire kijk van de studenten en docenten en omgekeerd ervaren de studenten de belangrijke industriële relevantie van de ontwerpopdracht.
Build for Life