Nieuwbouw

Den Haag mag woontoren en bioscoop bouwen

De Raad van State heeft beslist dat Den Haag een woontoren en bios mag bouwen op het Rijswijkseplein. Belangenorganisaties hadden een geding aangespannen om de bouw tegen te houden, maar deze zijn in het ongelijk gesteld.

De stichting Bewonersorganisatie Schipperskwartier en de stichting Buurtstation zijn bang dat de kolossale woontoren de luchtkwaliteit in de omgeving flink zal aantasten en eisten dat de bouw zou worden stilgelegd. Maar uit nader onderzoek bleek dat er geen schadelijke invloed op de luchtkwaliteit was. De Raad van State besliste dan ook dat de bouw mag doorgaan. Dit meldt Cobouw.

Luchtkwaliteit
De vereniging De Kern Gewond had een geding aangespannen tegen de bouw van een megabios aan het Spui, omdat dit het beschermde stadsgezicht zou aantasten. Maar de Raad van State heeft beslist dat hiervan geen sprake is en de bouw mag gewoon doorgaan.

Onderzoek
De aanleg van parkeervoorzieningen in het gebied zijn voorlopig nog tegengehouden, omdat de invloed daarvan op de luchtkwaliteit niet voldoende is onderzocht. Dit geldt ook voor het plan om van de Grote Markstraat een wandelpromenade te maken. Onderzoek moet uitwijzen of het weren van auto’s uit deze straat luchtvervuiling kan veroorzaken in andere delen van de binnenstad.