Nieuwbouw

Den Haag bouwt woningen in plaats van kantoren

Het college van B en W van Den Haag is van plan 60% van de voorgenomen nieuwbouw aan kantoren en bedrijfsruimten niet door te laten gaan. Dit staat in het Investeringsprogramma voor Stedelijke Ontwikkeling 2012.

Het college houdt in dit programma rekening met de dalende vraag naar kantoren en bedrijfsruimten. Den Haag moest in 2010 al ruim 54 miljoen euro aan grondexploitaties afwaarderen en in 2011 wordt nog eens 25 miljoen euro afgeschreven. Hier staat wel tegenover dat er 6.000 woningen gebouwd gaan worden voor het goedkope en middeldure segment. Uit eigen onderzoek van de gemeente blijkt dat met dit pakket maatregelen vraag en aanbod voor zowel kantoren als woningen beter op elkaar afgestemd zijn.

De gemeente Den Haag heeft een kantorenmarkt van circa 4,3 miljoen m2 bruto vloeroppervlak. De leegstand is inmiddels zo gestegen dat deze nu 10% is, terwijl gestreefd wordt naar 6%. `We moeten vasthouden aan de ambitie om Den Haag een stad te laten zijn waarin je prettig kan wonen, werken en verblijven`, zegt wethouder Marnix Norder van stadsontwikkeling en volkshuisvesting. `Maar die ambities moeten wel aansluiten op de ontwikkelingen in de markt.`

Gebaseerd op: Cobouw