Architectuur

Delftse architect ontwerpt museum in Jemen

De Nederlandse architect Fons Verheijen heeft een wetenschapsmuseum in Sana'a, de hoofdstad van Jemen, ontworpen. Het is een koepelvormig theater dat op een grote rotonde staat. Het project kost 30 miljoen euro en wordt gefinancierd door de regering van Jemen en de Unesco. Verheijen kreeg deze maand te horen dat zijn ontwerp is uitverkoren. Ook een Duits en Frans architectenbureau dongen mee. Verheijen, architect en hoogleraar bouwtechnisch ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft, staat bekend als de ontwerper van Naturalis, het natuurhistorisch museum in Leiden.

Geen idee
Verheijen heeft geen idee wanneer het museum er zal staan. “Het kan anderhalf jaar duren, maar net zo goed vijf jaar”, zegt hij in het weekblad Delta van de TU. “Ze willen dat de jeugd zich meer in wetenschap verdiept. Zeker in Jemen, waar veel jongeren de hele dag qad kauwen, vinden ze dat van groot belang.”



Modern islamitisch
Verheijen waagt zijn ontwerp te vergelijken met de Arc de Triomphe in Parijs. “Rotondes zijn altijd een probleem. Want wat doe je met het midden? Vaak worden er lullige kunstwerken neergezet of wat dode boompjes.” Om zich te oriënteren was Verheijen vorig jaar in Jemen. “Ik moest iets maken dat goed bij de islamitische cultuur past, maar het moest ook modern zijn.”