Verbouwen

De vernieuwde editie van Batibouw komt met rasse schreden dichterbij

De vernieuwde editie van Batibouw komt met rasse schreden dichterbij
De jaarlijkse persconferentie van Batibouw vond plaats op 10 december in de Ambassador-zaal in Paleis 10 van Brussels Expo. Philippe Lhomme, voorzitter van Deficom, en COO Fréderic François stelden er de editie 2.0 van de Batibouw-beurs voor. Robert de Mûelenaere van de Confederatie Bouw gaf duiding bij de meest recente cijfers van de sector, terwijl Marnik Dehaen van de Orde van Architecten uitleg verschafte bij de projecten en seminaries van de Orde tijdens Batibouw. Batibouw 2020 vindt plaats van zaterdag 29 februari tot en met zondag 8 maart en heeft tal van nieuwigheden in petto. De bouwsector evolueert immers volop, net zoals de behoeften van de bezoekers. Beursorganisator FISA besloot om de twee dagen die in vorige edities specifiek voor professionele bezoekers bedoeld waren te vervangen door aparte beurzen voor professionals.

De bouwsector evolueert, net zoals de behoeften van professionele bezoekers en het grote publiek. Steeds minder particulieren kopen zelf hun bakstenen, kiezen zelf hun dak of ramen en deuren. Er wordt daarentegen steeds meer beroep gedaan op sleutel-op-de-deurfirma’s voor woningen en appartementen. Om in te spelen op deze evolutie vallen de twee specifieke dagen voor professionals weg. In ruil komen er drie beurzen alleen voor die laatste groep, die plaatsvinden tijdens Batibouw. Architecten hebben echter de mogelijkheid om zowel naar Batibouw te gaan als naar de drie beurzen voor professionals.

Twee dagen vervangen door specifieke beurzen voor professionals

In Paleis 1 van Brussels Expo: FINISHING, de professionele beurs over afwerkingsmogelijkheden die plaatsvindt op woensdag 4 maart, PROBUILD, de professionele beurs met als thema ruwbouw, daken en ramen & deuren die ook plaatsvindt op woensdag 4 maart en INSTALLPRO, de professionele beurs voor HVAC-, sanitair- en elektriciteitsinstallateurs, die gepland staat op 6 maart. Deze beurzen voor professionals vormen het ideale kader voor matchmaking: professionele bezoekers en exposanten kunnen er de laatste innovaties bespreken en commerciële contacten leggen.

De nieuwe formule maakt het mogelijk voor exposanten om zowel aanwezig te zijn op de negen Batibouw-dagen voor particulieren als op één of meer professionele beurzen. Deze beurzen zijn enkel toegankelijk op uitnodiging, en vooraf registreren is verplicht. Bezoekers kunnen tijdens hun bezoek ook genieten van gratis catering.

Batibouw heeft oog voor de behoeften van de bezoekers

Tijdens deze nieuwe editie van Batibouw plaatst FISA de bezoekers nog meer centraal. Het grondplan van de beurs werd helemaal herbekeken, waarbij professionals uit complementaire sectoren in verschillende zones gegroepeerd werden. Zo verbetert de beleving van de bezoeker. Batibouw 2020 zal dus bestaan uit verschillende zones, met name alles rond bouwen en renoveren, buitenschrijnwerk en gereedschap, en tot slot verwarming, koelsystemen, ventilatie en (hernieuwbare) energie.

De openingsuren van de beurs zijn ook aangepast, zodat bezoekers Batibouw kunnen komen verkennen na de kantooruren zonder vast te zitten in de file. De beurs zal dan ook open zijn van 12u tot 20u30 in de week, en van 10u tot 18u30 in het weekend. Bovendien kunnen bezoekers tijdens de week gratis naar de beurs vanaf 16u dankzij een specifiek ticket dat enkel online beschikbaar is (behalve tijdens de nocturne op 5 maart).

FISA richt vooraan in Paleis 5 ook een advieszone in. Hier kunnen bezoekers die hun renovatieplannen concreter willen maken gedurende een kwartiertje vragen stellen aan professionals uit de sector, zoals notarissen of architecten. In Paleis 5 en Paleis 12 worden ook twee conferentiezones afgebakend, waar merken, exposanten en partners gedurende de hele beurs conferenties zullen geven over specifieke thema’s. Bezoekers krijgen zo de kans zich goed te informeren over nieuwe normen en andere nieuwigheden in de sector.

Digitalisering maakt voortaan integraal deel uit van de beurs

Naast heel wat nieuwigheden zet FISA ook in op de digitalisering van de dienstverlening tijdens de beurs. Professionele en particuliere bezoekers moeten zich online of ter plaatse registreren om een toegangsbewijs voor de beurs te krijgen. Op die manier kan de organisator de bezoekers meer gepersonaliseerde informatie sturen volgens hun interesses. Online registratie vooraf is ook warm aanbevolen om tijdens het event files te vermijden aan de scanning.

Batibouw is 365 dagen per jaar digitaal beschikbaar via newsletters, digitale magazines of blogs, en dankzij communicatie op sociale media. Zo blijven bezoekers op de hoogte en houden ze contact met de exposanten. Bezoekers kunnen de lijst van exposanten al terugvinden de site van Batibouw en kunnen ook een zoekopdracht uitvoeren volgens hun locatie of budget. Tot slot biedt FISA ook een smartphone-app aan met een interactief grondplan van de beurs, zodat bezoekers alle stands en praktische beursinformatie makkelijk kunnen terugvinden tijdens hun bezoek.

Projecten voor een interactiever bezoek

FISA luistert naar de professionele en particuliere bezoekers en zet volop in op vernieuwing. Interactieve zones zullen zorgen voor nog meer bezoekersbeleving.

- Lees er meer over in dit Batibouw artikel

Ook interessant