Verbouwen

De Thema's van Batibouw 2020

De Thema's van Batibouw 2020
Batibouw speelt in op de milieubewuste trend van het moment (en de toekomst!) door bezoekers verschillende oplossingen te bieden om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, met het thema "Green Building". Bij bouwen of renoveren rijst meteen de vraag hoe je je ecologische voetafdruk kan verkleinen. Eén van de antwoorden is dat dit kan door constructiemethodes te gebruiken met recycleerbare materialen, en zich zo in te schrijven in de kringloopeconomie. De kringloopeconomie is een economisch en industrieel systeem dat ernaar streeft om producten, de onderdelen daarvan en materialen zo lang mogelijk in omloop te houden binnen het systeem, met behoud van de gevraagde kwaliteit. De kringloopeconomie gaat in tegen de lineaire economie, die producten en materialen gewoon afdankt aan het einde van hun levensduur.

Yurt, tipi, hut, chalet, caravan, tiny house, caravan, koepel, zôme, earthship, grotwoning, container: deze alternatieve vormen van wonen zijn nu nog geen standaard, maar moeten gezien worden als mogelijke woonomgevingen van de toekomst. De alternatieve woonvorm is ook één van de mogelijke oplossingen voor de huisvestingscrisis (in België alleen al zijn er tegen 2026 200.000 bijkomende woningen nodig). Daarenboven is deze woonvorm duidelijk goedkoper en dus bereikbaarder voor wie geen 20 jaar van zijn leven kan of wil spenderen aan de terugbetaling van zijn huis.

Het tweede thema van Batibouw is “Smart Heating and Cooling”. Hoe kan je slimme verwarming en koeling mee opnemen in de bouw of renovatie van je woning? Voor zowel een nieuwbouw als een renovatie op grote schaal is een warmtepomp vaak de meest logische keuze. Ze staat garant voor een ecologisch en energiezuinig huis dat opgewassen is tegen de uitdagingen van de toekomst. Een lagetemperatuurwarmtepomp in combinatie met een vloerverwarmingssysteem verbruikt aanzienlijk minder energie dan fossiele brandstoffen! Bovendien kunnen verschillende toestellen de woning ofwel verwarmen ofwel afkoelen, zodat je in elke ruimte steeds de meest optimale temperatuur krijgt. Digitale oplossingen zoals domotica dragen ook bij tot verminderde energieproductie. Als ze goed afgesteld is, kan je met een domotica-installatie jaarlijks tussen de 25 en de 30% aan energie besparen. Met automatische programmatie kan je bijvoorbeeld de temperatuur binnenshuis verlagen en regelen tijdens de daluren, of ervoor zorgen dat huishoudtoestellen pas dan ingeschakeld worden.

Tot slot zijn de badkamer- en keukentrends dit jaar gebaseerd op “klein en schattig”, met het thema “Small is beautiful”. In België moeten we immers steeds meer rekening houden met kleinere leef- en bouwruimtes. Vroeger waren grote huizen buiten de stad de norm. Vandaag kiezen we meer en meer voor een woning in de stad, vooral om mobiliteitsredenen. We willen niet vastzitten in de file, en dichter bij ons werk gaan wonen. Het resultaat? We leven met meer mensen op minder vierkante meters, en wonen in kleinere ruimte. Daarom is een functionele badkamer een must, maar dan wel met aandacht voor design! Donkere en zelfs heel donkere tinten zijn in, want die geven de badkamer een luxueuze uitstraling. De natuur is ook prominent aanwezig, met planten en groene toetsen. In de keuken spelen de trends in op dezelfde behoeften. Donkere tinten zijn er heel populair, maar kleurrijke meubels en accessoires ontbreken niet om het geheel op te fleuren. Voor de afwerking van de meubels zijn matte kleuren de trend bij uitstek. Voor een trendy, moderne keuken van topklasse gebruik je verschillende materialen zoals natuursteen (graniet of marmer) in combinatie met meubels in een matte afwerking – succes verzekerd!

Ook interessant