De verdwijntruc: Telescopisch afzuigsysteem

16 juli 2013 Bron: Interlinka
Open keukens zijn de nieuwe standaard. De keuken is een echte leefruimte geworden waar gekookt, gepraat, gefeest, gespeeld en huiswerk gemaakt wordt. Dat laat zich ook zien in de inrichting.
Siemens merkte op dat de aanwezigheid van een klassieke dampkap de ruimtelijkheid van een open keuken verstoort. Speciaal voor de liefhebbers van open keukenarchitectuur ontwikkelde de Duitse fabrikant een tafelventilatiesysteem dat bak- en braadgeuren doeltreffend afvoert zonder het open zicht te beperken. In tegenstelling tot een klassieke dampkap met een schouwelement tegen de muur of aan het plafond, zit dit afzuigsysteem - met inbegrip van alle techniek - discreet weggewerkt in het werkvlak.

Wie niet weg is, is gezien
Wanneer het systeem niet in werking is, zit het verzonken in het werkblad achter de kookplaat en zie je enkel een smal zwart glazen vitrokeramisch paneel. Wanneer je het systeem aanschakelt, komt een 90 cm brede en 40 cm hoge zuigunit tevoorschijn. Bij het uitschakelen verdwijnt alles opnieuw in het werkblad. Over de volledige lengte van de afzuigunit bevinden zich witte, dimbare ledlampjes die het kook- en werkvlak helder verlichten.

Bij de bron
Dat het systeem de kookdampen onmiddellijk bij de bron afvoert, zorgt voor extra doeltreffendheid. De hoge maximale afzuigcapaciteit van 750 m│/u maakt dat het tafelventilatiesysteem de vergelijking met een traditionele dampkap met glans doorstaat. De gelijkmatig verdeelde zuigkracht is te danken aan de randafzuiging. De ge´ntegreerde en vaatwasbestendige vetfilters zuigen de dampen niet enkel centraal af, maar ook langs de rand en over de volledige omtrek van de dampkap.

Korte metten
Om korte metten te maken met onfrisse geuren en dampen beschikt het tafelventilatiesysteem over 3 gewone standen, 2 intensiefstanden en een naventilatiefunctie. De intensiefstanden komen van pas wanneer de keuken zich vult met hardnekkige dampen. Gedurende 5 of 10 minuten haalt de zuigunit alles uit de kast en schakelt nadien automatisch terug naar de vorige stand. Naventilatie zorgt ervoor dat het systeem na uitschakeling nog 15 minuten nazuigt tot alle geuren en dampen definitief weg zijn. Daarna schakelt het automatisch uit.
De diverse standen en functies laten zich elektronisch bedienen via touchcontrolbediening op het glazen paneel.

Afvoer of kringloop
Het tafelventilatiesysteem functioneert naar keuze met luchtafvoer naar buiten of met gesloten kringloopwerking door middel van een actieve koolstoffilter. Doordat er geen afvoerkanaal naar buiten is vereist, is de gesloten kringloopwerking een interessante oplossing bij keukenrenovatie.

De aanbevolen verkoopprijs van het tafelventilatiesysteem LD97AA670 van Siemens bedraagt 2.399,99 euro, inclusief btw en Recupel.Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo