Vastgoed

De onroerende voorheffing onder de loep

Iedereen die eigenaar is van één of meer vastgoedpanden moet elk jaar een onroerende voorheffing betalen. Deze onroerende voorheffing is afhankelijk van het pand dat je in bezit hebt en wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. Hoeveel onroerende voorheffing je moet betalen, hangt af van de regio waarin je woont en van de taksen die de gemeenten en provincies vragen.

Wat is de onroerende voorheffing?
De onroerende voorheffing is een regionale belasting op gebouwen die elk jaar betaald moet worden. Deze belasting wordt berekend volgens het kadastraal inkomen en dient betaald te worden door de eigenaar van het gebouw (zelfs al wordt dat gebouw verhuurd). Het belastingtarief varieert in functie van de verschillende regio’s in België.

Als je een nieuwbouwwoning laat bouwen, dien je een onroerende voorheffing te betalen een jaar nadat je voor het eerst in de woning woont.

Hoeveel onroerende voorheffing betaal je?
Iedere Belgische regio hanteert een eigen formule om de onroerende voorheffing te berekenen:
  • In Vlaanderen bedraagt de onroerende voorheffing 2,5% van het kadastraal inkomen
  • In Wallonië en Brussel bedraagt de onroerende voorheffing 1,25% van het kadastraal inkomen

Deze percentages zijn echter slechts een klein deel van de onroerende voorheffing die je moet betalen. De toeslagen die je aan de gemeenten en provincies moet betalen, bepalen voor het grootste deel hoe hoog of laag je onroerende voorheffing zal zijn.

Vermindering van de onroerende voorheffing
De eigenaar van een gebouw kan een vermindering van de onroerende voorheffing aanvragen in 4 gevallen:
  • Als het gebouw beschouwd wordt als een bescheiden woning
  • Als het gebouw bewoond wordt door een gehandicapte
  • Als de eigenaar kinderen ten laste heeft
  • Als het om een beschermd gebouw gaat

Om te kunnen genieten van een vermindering van de onroerende voorheffing voor een bescheiden woning, mag het kadastraal inkomen van alle gebouwen dat je bezit in België niet meer dan 745€ bedragen.