Algemeen

De nauwe schoentjes van minister Korthals

DEN HAAG - De Vlamingen hebben een mooie uitdrukking voor iemand die zich in een lastig parket bevindt: 'hij zit in nauwe schoentjes'. VVD-minister Benk Korthals van defensie weet inmiddels hoe dat voelt. De vraag is gerezen of hij als minister van justitie de Tweede Kamer juist heeft geïnformeerd over wat hij wist van de omstreden schikking in de zaak van de Schipholtunnel.

Wat Korthals daarover op 16 september tegenover de parlementaire-enquêtecommissie verklaarde, week nogal af van wat hij Tweede Kamer op 14 november vorig jaar vertelde: ,,Nogmaals, wij waren überhaupt niet op de hoogte van de transactie die er aan zat te komen.''

Nog bij twee andere gelegenheden overlegde Korthals met de justitiespecialisten uit de Kamer over de Schipholtunnel, over andere schikkingen waarbij het om forse bedragen ging, en over scherpere richtlijnen voor het informeren van de minister van justitie daarover. Ook toen nam de minister niets terug van wat hij op 14 november had gezegd.

Dat veranderde toen Korthals op 16 september zijn verhaal deed voor de enquêtecommissie. ,,Het kan zijn dat ik ooit in een periodiek overleg (met procureur-generaal De Wijkerslooth en de andere pg's, rvh) te horen heb gekregen dat in die zaak een schikking of transactie kon komen'', zo beantwoordde Korthals vragen. ,,Als dat het geval is geweest, dan denk ik dat dit in de periode tussen juli en september 2001 was. (...) Ik kan mij echt niet herinneren of hij het in die sterke mate heeft gezegd. (...) Achteraf gezien en erover nadenkend weet ik dat mij iets in die zin is gezegd.'' Wellicht dat de vroegere secretaris-generaal van het ministerie, Borghouts, de commissie vandaag opheldering kan verschaffen over de gang van zaken. De huidige commissaris van de koningin in Noord-Holland is daarom door de enquêtecommissie uitgenodigd.

Het verkeerd informeren van het parlement geldt als een politieke doodzonde, waarop in principe de zwaarste sanctie staat: het vertrek van een minister. Of het met Korthals zo ver komt, valt nog niet te zeggen. Wel lijkt hij te hebben besloten dat hij opstapt als de enquêtecommissie met een hard oordeel komt.

Er gelden enkele verzachtende omstandigheden. Het had niets aan de schikking veranderd als Korthals de Kamer vorig jaar had verteld dat hij er wel van wist. Ook lijkt er geen reden om te twijfelen aan zijn uitspraak dat hij niet de bedoeling had de Kamer verkeerd in te lichten.

Wat zijn positie weer verzwakt is dat hij niet voor het eerst in de fout is gegaan. In 1998 informeerde hij de Kamer verkeerd over het gebruik van criminele burgerinfiltranten. Hij herriep toen zijn uitspraken een week later. Korthals heeft nu alle gelegenheden voorbij laten gaan om zijn fout te herstellen. Er was een enquêtecommissie voor nodig.
Build for Life