Tuin

De moestuin in januari

De moestuin in januari
Januari 2012 begint boterzacht zodat het voor de echte fanatiekelingen onder ons moeilijk stilzitten is. Kletsnatte grond is echter helemaal niet ideaal om aan de slag te gaan.
De laatste gewassen zoals spruiten, prei, schorseneren staan nog in de moestuin als er al opnieuw aan het nieuwe seizoen kan worden gedacht. Vroeg tuinieren is echter slechts weggelegd voor diegenen die over een serre of koude bak beschikken of mensen die tuinieren op een lichte zandgrond die snel opwarmt.

Temper uw enthousiasme en hou er rekening mee dat zaaien weinig zin heeft als de grondtemperatuur lager is dan 5°C.

Wie tuinbonen (labbonen) voor een vroege oogst wil zaaien, doet dit onder een plastic tunnel of onder glas. Het best plaats je de tunnel reeds op voorhand boven het perceel, zodat de grond al kan opwarmen. U kan het kiemen versnellen door het zaad een nacht voor te weken in niet te koud water en daarna tussen een natte doek in een verwarmde ruimte te laten kiemen. Na een vijftal dagen als de kiemwortel te voorschijn komt kunt u het zaad onder de tunnel of in de koude bak uitzaaien en bedekken met een viertal cm grond.
Als de plantjes boven komen moet u goed luchten en afharden, zorg dat de plantjes niet te spichtig opgroeien.
Opgelet: dit geldt niet voor prinsessen-, snij- en dopbonen. Deze kunnen pas na half mei worden uitgeplant.