Beveiliging

De gevolgen van een inbraak: belangrijke feiten en expertadvies

De gevolgen van een inbraak: belangrijke feiten en expertadvies
Iedereen wil zich thuis graag veilig en beschermd voelen. Een inbraak tast dat gevoel van veiligheid ernstig aan en kan diepe emotionele littekens achterlaten. Hoewel preventieve maatregelen het risico op inbraken en de psychologische impact ervan kunnen verminderen, is het van cruciaal belang te beseffen hoe belangrijk ons huis is voor ons welzijn.

De gevolgen van een inbraak: belangrijke feiten en expertadvies

Inbraakfeiten: opmerkelijke cijfers

Volgens een onafhankelijke studie in opdracht van VERISURE blijft een inbraak voor de meeste mensen een traumatische ervaring. Hoewel vaak wordt gedacht dat inbraken voornamelijk tijdens vakanties plaatsvinden, zijn er nuances. Het klopt dat het aantal inbraken tijdens de zomerperiode stijgt, maar het kan op elk moment van het jaar gebeuren, ook als we ons gewone dagelijkse leven weer oppakken na de vakantie. Zelfs een etentje op restaurant volstaat voor inbrekers om hun slag te slaan. Het maakt weinig verschil of je huisdieren hebt of niet; in 44% van de gevallen worden huisdieren tijdens een inbraak mishandeld. Naast het materiële verlies moeten slachtoffers ook omgaan met andere trauma's, zoals het verlies van een huisdier of van voorwerpen met emotionele waarde. ​

De gevolgen van een inbraak: belangrijke feiten en expertadvies

Wat deskundigen zeggen over deze trauma’s

Volgens de cijfers van deze studie vindt 56% van alle inbraken plaats wanneer bewoners thuis zijn.

Arlette Bayers, een therapeute in Luik, merkt op: "Zelfs als je niet thuis bent, heeft een inbraak een enorme impact op je leven. Onze huizen zien we als aangename en veilige plekken, een verlengstuk van onszelf. Als een vreemde die ruimte betreedt, wordt de beschermende sfeer verstoord. Slachtoffers van inbraken moeten niet alleen omgaan met het verlies van materiële bezittingen, soms van onschatbare emotionele waarde, maar ook met de ontreddering die lang aanhoudt na de diefstal."


Uit de cijfers blijkt dat het 37% van de ondervraagden meer dan een maand nodig heeft om op hun verhaal te komen na een inbraak, en slechts de helft slaagt daarin zonder professionele hulp. "Na een inbraak ervaren de meeste slachtoffers een wirwar van tegenstrijdige emoties, zoals angst, woede, afschuw, verontwaardiging en verdriet. Het is dus van groot belang om snel te reageren: eerst door professionele hulp in te schakelen van een psycholoog of therapeut, en vervolgens door concrete oplossingen te zoeken, zoals het installeren van een inbraakalarm", aldus Arlette Bayers.


Dat wordt bevestigd door de onderzoeksresultaten: 86% van de ondervraagden geeft aan zijn woning na een inbraak beter te hebben beveiligd, 90% voelt zich achteraf veiliger.

De gevolgen van een inbraak: belangrijke feiten en expertadvies

Ook interessant