Beveiliging

48% meer inbraken tijdens de donkere maanden

48% meer inbraken tijdens de donkere maanden
Dit najaar noteert Verisure al een stijging van 48% van het aantal inbraken ten opzichte van de zomermaanden. Inbrekers slaan nu eenmaal sneller hun slag in donkere maanden. Daarom is het belangrijk om je woning extra te beschermen. Met een aantal preventieve tips kom je al heel ver.

“Het winterseizoen is klassiek erg in trek bij dieven. Vooral in de maand december, in de periode rond de feestdagen, noteren we elk jaar een sterke piek. Qua tijdstip is er een echte toename van inbraken 's nachts, tussen 2 en 3 uur 's nachts," zegt Jermien Abidi, teamleider bij de alarmcentrale van Verisure.


48% meer inbraken tijdens de donkere maanden
Een professionele alarminstallatie schrikt inbrekers af. Maar ook met deze vijf simpele leefgewoontes kom je al een heel eind om je woning te beschermen:

  • Sluit alle ramen en deuren. Ook het toiletraam en de achterdeur, zelfs al ben je maar even weg. Laat je ramen ook niet op kiepstand staan en sluit kelderroosters en hekken met een kettingslot. Hoe meer moeite een inbreker moet doen, hoe kleiner de kans dat hij toeslaat.

  • Zorg dat je woning goed verlicht is. Plaats goede binnen- en buitenverlichting.Programmeer lampen om automatisch aan en uit te gaan. Of kies voor verlichting die je op afstand kan bedienen of die geactiveerd wordt door beweging.

  • Leg sleutels op een veilige plaats. Verstop ze dus niet onder de deurmat, in de bloempot… en zorg dat je sleutels van buitenaf niet zichtbaar zijn. Hang er zeker geen label aan, zoals ‘garage’ of ‘tuinhuis’.

  • Ruim op in en rond je woning. Laat geen ladders, tuinmeubelen of gereedschap rondslingeren. Laat ook geen waardevolle voorwerpen (smartphone, laptop, tablet…) in het zicht van voorbijgangers.

  • Geef je huis een bewoonde indruk als je afwezig bent. Vraag je buren om de brievenbus leeg te maken. Laat familie de rolluiken of gordijnen openen en sluiten. Laat wat speelgoed rondslingeren of een koffiekopje op tafel staan. Weg met de feestdagen? Post het niet op sociale media. En schakel je vaste lijn door naar je mobiele telefoon, zo verraadt het eindeloze gerinkel niet dat er niemand thuis is.

48% meer inbraken tijdens de donkere maanden